AD Magazine, 11 november 2017
Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie
Tegenwoordig krijgen kinderen ze met de paplepel ingegoten, maar Giphart herinnert zich zijn eerste avocado nog goed. O, dat allergische mondgevoel.
Het is een moment in ieders leven: je eerste kus, je eerste keer, je eerste kop kóffie, je eerste biertje, je eerste avocado. Althans, dat laatste voorbeeld geldt niet meer. Tegenwoordig krijgen kinderen gepureerde avocado’s met de paplepel ingegoten, maar ik ben nog van de generatie die zich zijn eerste avocado nog kan herinneren: tussen mijn eerste kus en mijn eerste keer.
Ze kwamen uit IsraëI, miin eetste avocado’s, en in de beginjaren had ik nog een vreemd allergisch mondgevoel na het verorberen van die vreemde zachtzalvige, van oorsprong Centraal-Amerikaanse vrucht (die vernoemd was naar een teelbal). Toen dat gevoel na een tijdje was verdwenen, ben ik jarenlang een behoorlijke avocado-aficionado geweest. In het begin aten wij avocado’s op brood, met geen enkele andere toevoeging dan zout en peper.
L’avocado pour I’avocado. Pas later kwamen de uitspattingen en de gekkigheden, waarmee tegenwoordig avocado’s worden breid.
Het is bijna onmogelijk om het gemist te hebben. Amsterdam (een stad inNoord-Holland) had begin dit jaar een Europese primeur: een avocadobar, oftewel een restaurant dat zich helemaal richt op avocado’s, met voorgerechten, hoofdgerechten en zelfs desserts vervaardigd met avocado. Drie vrienden besloten gezamenlijk een restaurant te beginnen en na twee uur brainstormen waren ze eruit: ze stortten zich op louter avocado’s. Een week later hadden de mannen een pand en een naam (The Avocado Show), op social media plaatsen zij foto’s van hun weergaloze avocadoschotels en de rest is hysterie. Het nieuws ging de wereld over. Van Amerika tot China: vanuit vele hoeken was men geïnteresseerd in avocodosalades, avocadoburgers, avocadopokébowls, avocadospiesjes, avocadofrieten en avocadosorbet.
Smaaksponzen
En terecht. Avocado’s zijn niet alleen gezond – qua vetten, mineralen, vitaminen en vezels – maar je kunt er ook veel mee. Ze laten zich op vele manieren verwerken en zijn smaaksponzen: zacht en vet, maar niet uitgesproken (en daarom adopteren ze prima andere smaken).
Er zit een keerzijde aan avocadò’s, want de wereldwijde consumptie zorgt voor grote problemen. De avocadoteelt verbruikt relatief veel water. Ook zijn er de afgelopen decennia veel bossen gesneuveld voor de avocadoteelt en hebben vooral in Mexico criminele bendes het de laatste tiid gemunt op avocadoboeren.
Zelf vind ik – ondanks al deze problemen en culinaire gekkigheden – avocado nog steeds het allerlekkerst met alleen wat peper en zout, maar omdat je daar geen kookrubriek mee vult vandaag een recept voor warme avocado met ei.
Avocado’s uit de oven
Ingrediënten voor 4 personen
Verwarm de oven voor op 240 graden. Snijd de avocado’s doormidden en haal de pit eruit. Maak het ontstane gat met een lepel wat groter, zodat er een ei in kan worden gebroken. Sprenkel het limoensap over de avocado-helften en breek er de eieren in. Strooi peper en zout over het ei. Leg de avocado’s in een ovenschaal en schuif deze in de oven. Laat deze er 10 minuten in staan, of tot het eiwit is gestold en het eigeel zacht. Garneer met koriander, bosui en chilipeper.