Afslankseks

Kijk Magazine 2017, nummer 9

Toen er nog geen internet was, wilde men toch graag leren over de fascinerende wereld van wat destijds plechtig ‘procreatie’ werd genoemd. Daarom bestond in de jaren zeventig en tachtig het tijdschrift Sekstant, van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (een club waarvan honderdduizenden mensen lid waren). Lezers konden prangende vragen stellen over hun liefdesleven. Als kind las ik dat blad ook weleens en een van de vragen die ik mij herinner, werd gesteld door een vrouw die zich erover verbaasde dat haar man na de daad altijd direct in slaap viel. Eén zin uit die brief kan ik me letterlijk voor de geest halen: “Zodra hij is klaargekomen, ligt hij meteen te snurken.”

Het antwoord van Sekstant was dat voor sommigen seks nu eenmaal werkte als slaapmiddel. De man van de vragenstelster had volgens de redactie tijdens hun erotisch samenzijn waarschijnlijk nogal een grote sportprestatie geleverd. Dit was denk ik de eerste keer dat ik las dat seks ook een zware lichamelijke inspanning kon zijn. Inmiddels is dat ook door de wetenschap aangetoond. Er zijn verschillende internationale onderzoeken gedaan die bevestigen dat een goed robbertje onder het dekbed behoorlijk gezond kan zijn. Als stellen regelmatig de liefde bedrijven, verlaagt dat de kans op hartaanvallen en beroertes. Ook is er een bewezen effect voor een samenhang tussen seks en hoofdpijn (hoe vaker, hoe minder vaak zeurende koppijn).

Maar seks is ook uitermate geschikt als middel om in conditie te blijven. Een goede vrijpartij kan ervoor zorgen dat de deelnemers behoorlijk veel kilocalorieën verbranden; volgens een van de onderzoeken 85 per halfuur (zeg maar een kom maaltijdsoep) en volgens een ander 150 (een kroket). Wie elke dag seks heeft, zou per maand tussen de 250 en 400 gram vet wegsporten. Dat is toch aangenamer dan naar de sportschool?

Tot slot vond ik op internet een handig lijstje met hoeveel kilocalorieën iemand verbrandt per activiteit. Het valt onder de noemer fake science, maar is daarom niet minder leuk om te lezen. ‘Losmaken beha met beide handen’ kost volgens dit lijstje bijvoorbeeld 8 kilocalorieën. ‘Losmaken beha met één hand’ 12 kilocalorieën. ‘Het aantrekken van een condoom’ 6 kilocalorieën. Althans bij een erectie. ‘Het aantrekken van een condoom zonder erectie’ 315. ‘Een echt orgasme’ 112 kilocalorieën. ‘Een gefaked orgasme’ 315.

Ook na het orgasme blijf je volgens deze humoristen verbranden. ‘In bed liggen knuffelen na het orgasme’ 18 kilocalorieën. ‘Onmiddellijk opstaan na je orgasme’ 36. ‘Uitleggen waarom je onmiddellijk opstaat’ 816 kilocalorieën. Dan kun je misschien beter in slaap vallen.