Auto-fellatio

de Volkskrant, 18 juni 2012

Vroeger op de middelbare school had ik een klasgenoot die beweerde dat hij zichzelf oraal kon bevredigen, een mededeling die door de andere jongens werd doorverwezen naar het rijk der fabelen. Wij daagden hem wel eens uit zijn claim te staven met een praktijkvoorbeeld, maar dat is er nooit van gekomen, al bleef hij volhouden dat hij zijn lichaam in een hoek dusdanig omhoog kon vouwen dat hij bij zijn eigen schaamstreek kon. Ach ja, good for him, zoals een Amerikaanse uitdrukking luidt.

Eerlijk gezegd heb over de wereld van de zelfpijp nooit zoveel nagedacht, al heb ik in de loop der jaren wel eens een plaatje voorbij zien komen van een of andere freak die zo lenig was dat hij zijn erectie in zijn eigen mond kon proppen. Volgens mij vergt dit zoveel geconcentreerde mond-peniscoördinatie dat het onmogelijk een aangenaam gevoel kan zijn, maar ieder zijn eigen plezier natuurlijk.

Vorige week stuitte ik echter op een bijzondere afbeelding van hiërogliefen. Een van de afgebeelde figuren, een jonge jongen zo te zien, balanceerde staand op zijn schouders met zijn benen in de lucht. Zijn immense geslachtsdeel bungelde daarbij vrolijk in zijn mond. Dit was overduidelijk een voorbeeld van wat in de wetenschap een auto-fellatio wordt genoemd: een man die zichzelf pijpt.

Blijkbaar was het fenomeen zelfs bij de oude Egyptenaren al bekend. Volgens oudheidkundigen was deze vorm van masturbatie een belangrijk onderdeel van de Egyptische godsdienst. Tijdens religieuze rituelen moesten sommige mannen zichzelf proberen af te zuigen, om na hun orgasme het zaad op de grond te spugen. Kijk, dat zijn nog eens andere gewoonten dan het ontvangen van een hostie.

Volgens historici was de self-fellatio een daad van de goden. Egyptische goden zouden zelf ook regelmatig hun eigen geslachtsdeel even langs hun eigen lippen donderjagen. Over de Egyptische God Osiris – ieder gehucht in Nederland heeft wel een shoarmatent die zo heet – werd geschreven dat hij zichzelf pijpte om zijn eigen sperma door te kunnen slikken en hiermee te voorkomen dat de sterren van de hemel zouden vallen. Denk hier de volgende keer eens aan als je naar de sterrenhemel kijkt. Of knoflooksaus bij je shoarma eet.

Zelf-fellatio is een seksuele aberratie die niet erg vaak wordt gepraktiseerd, vanwege de moeilijkheidsgraad. Mannen moeten én groot zijn geschapen én een erg flexibel lichaam hebben. Seksuologen schatten dat slechts 3% van de mannen ertoe in staat is en 1% deze vorm van zelfbevrediging daadwerkelijk toepast. Dat klinkt weinig, al zouden er – volgens deze bewering – van de 6 miljoen volwassen Nederlandse mannen 60.000 wel eens vooroverbuigen om zichzelf te verwennen (wat neerkomt op een stad ter grootte van Vlissingen of Roermond). Door de groeiende populariteit van yoga en andere lichaamsoefeningen, zou ook het aantal zelfzuigers zijn toegenomen.

Er zijn twee beroemdheden van wie bekend is dat zij zichzelf kunnen of konden pijpen. De ‘King of Porn’, een nogal onappetijtelijk heerschap genaamd Ron Jeremy, liet in zijn vroegere pornofilms zien dan hij een meester was in deze vorm van lichaamsbeweging (inmiddels ziet hij eruit als een dikbuikige gorilla en zal hij het onmogelijk meer kunnen). En er is de popicoon Marilyn Manson, over wie wordt beweerd dat hij een rib uit zijn lichaam zou hebben laten verwijderen om makkelijker met zijn mond bij zijn geslachtsdeel te kunnen. Een typisch gevalletje van ‘good for him’.