Autogadgets

Verscheen op 17 mei 2008 in Volkskrant Magazine

Fotografie: Arjan Benning

Klagen en nagelbijten in de file is verleden tijd.

Een kennis van mij staat én nogal vaak in de file én hij is gadgetverslaafd én hij is uitermate gesteld op z’n blikkie en z’n likkie. Tot voor kort moest hij zijn culinaire lusten bevredigen met de zogenaamde fresh food convenience uit de schappen van benzinestations, oftewel voorverpakte vreetmeuk uit de vitality corners, of wat voor lachwekkende namen ze ook mogen bedenken. Sandwiches die tien dagen houdbaar zijn en desalniettemin smaken alsof ze maanden over de uiterste houdbaarheidsdatum zijn. Wraps die nog het meest weghebben van lapjes keukendoek gemarineerd in behangpap.

Misselijk van alle fastlane-food ontdekte mijn kennis een tijdje terug de bestelpagina van het Amerikaanse internetbedrijf S. King Company, dat zich heeft gespecialiseerd in sensible solutions for your mobile lifestyle; ze verkopen zo’n beetje alles wat gevoed wordt door de 12-volt-aansluiting van de auto. Tv’s, beddenwarmers, lampen en ook allerhande keukenapparatuur. Klagen over de file is verleden tijd, want het is nergens meer voor nodig om nagelbijtend te bumperkruipen als je in je auto alle mogelijke voorbereidingen voor een maaltijd kunt verrichten.

Als mijn kennis zin heeft in een kopje koffie dan laat hij zijn Road Pro Coffee Maker een lekker potje troost zetten (24 dollar). Wil hij daar een geroosterde boterham of een frozen waffle bij, dan kan zijn Empire Travel-Toaster aan de slag (15,99 dollar). Verlangt hij toch liever een tosti dan zet hij zijn Sandwich Maker aan het werk (19,50 dollar). Op zijn Port-a-Fry Frying Pan (15,99 dollar) kan hij daar een ei of een stukje vlees bij bakken. Heeft hij liever een kop soep of een sudderlapje dan sluit hij zijn Pot-n-pop Sauce Pan aan (15,99 dollar). En dan vergeet ik nog de speciale reisblender, de Hot Pot, de Travel Mug en de 800 watt-magnetronoven. Ingrediënten en benodigdheden bewaart hij in zijn Power-Chill Thermoelectric Cooler with Adjustable Shelf (112 dollar), een koelbox ter grootte van een kleine gezinsauto. Sinds de ontdekking van de S. King Company rijdt mijn kennis juichend de spits in.