Bahn mi

Pistolet je met paté, speklap en zoetzure groente

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: lunchgerecht

Land van herkomst: Vietnam

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 40 minuten (plus minimaal 1 uur marineren)

De bahn mi is een maf maar o zo lekker broodje uit Vietnam. De paté die er dik opgesmeerd zit, herinnert aan de Franse koloniale tijd en de zoetzure groente op de bahn mi zijn een geweldige vervanging voor de klassieke augurkjes. De Vietnamezen maken een fluffy soort stokbrood van rijstmeel. Alle pogingen om dat brood thuis na te bakken zijn jammerlijk mislukt, dus houden wij het bij het gewone pistoletje. Hoe gek we ook zijn op de Franse keuken bij ons thuis, de bahn mi is hors catégorie!

INGREDIËNTEN:

VOOR DE ZOETZURE GROENTEN

100 ml wittewijnazijn

50 g suiker

snufje zout

150 g wortel, julienne gesneden

200 g daikon (alternatief witte kool), julienne gesneden

VOOR DE NUOC CHAM (DRESSING)

  • 50 ml water
  • 50 g suiker
  • 5 el vissaus
  • sap van een ½ citroen
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ½ chilipeper, fijngesneden

VOOR DE SPEKLAPJES

  • 3 speklapjes
  • potje char siu-saus of andere marinade naar keuze
  • zonnebloemolie

VOOR DE BAHN MI

  • 4 pistoletjes
  • 100 g varkenspaté
  • 4 el mayonaise
  • ½ bosje koriander, grofgehakt
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm voor de zoetzure groenten in een steelpannetje de azijn met de suiker totdat de suiker is opgelost, voeg een snufje zout toe en laat afkoelen. Doe de groenten in een kom, schenk de vloeistof erbij en roer goed om. Zet minimaal 1 uur in de koelkast.

Verwarm voor de nuoc cham het water met de suiker totdat de suiker is opgelost en laat afkoelen. Voeg de vissaus, het citroensap, het teentje knoflook en de chilipeper toe. Zet minimaal 1 uur in de koelkast.

Smeer de speklapjes royaal in met de char siu -saus (ongeveer de helft van het potje) en laat het vlees 30 minuten in de koelkast marineren.

Bak de speklapjes in ongeveer 10 minuten op laag vuur in wat olie gaar en knapperig. Snijd de speklapjes in vieren.

Snijd de pistoletjes open en besmeer met de paté en mayonaise. Beleg de broodjes verder met het spek, de zoetzure groenten, de koriander en de lente-uitjes. Besprenkel naar smaak met de nuoc cham.

Hier het recept van Ronald Giphart en Mascha Lammes uit De wereld thuis: