Baklava

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: nagerecht

Land van herkomst: Griekenland

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 45 minuten (plus 1 uur in de oven)

Bij een reünie van een Griekenland-reis met vrienden kregen wij het toetje toegewezen. Eerst hadden we de klassieke yoghurt met honing en walnoten in gedachten, maar aangezien we toch een beetje een naam hebben hoog te houden kozen we uiteindelijk voor de baklava. Wat van tevoren een hels karwei leek te zijn, bleek juist een fijn en simpel werkje. Hoogtepunt van de bereiding is het schenken van de suikersiroop over de gebakken filovellen. Probeer het zelf maar!

INGREDIËNTEN:

  • 450 g filodeeg, ontdooid
  • 400 g boter
  • 200 g pistachenoten, grofgemalen
  • 200 9 walnoten, grofgemalen
  • 2 tl kaneelpoeder

VOOR DE SIROOP

  • 600 g suiker
  • 450 ml water
  • 2 kaneelstokjes
  • zest van 1 sinaasappel
  • 6 kruidnagels
  • 50 g honing

BEREIDINGSWIJZE:

Vouw de ontdooide filodeegvellen open en leg er een vochtige theedoek overheen.

Smelt op een laag vuur de boter in een steelpan en zet weg.

Doe voor de siroop de suiker met het water, de kaneelstokjes, de sinaasappelzest, de kruidnagels en de honing in een pan. Roer goed door en breng al roerende aan de kook totdat alle suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen.

Meng de gemalen noten met het kaneelpoeder.

Vet een grote rechthoekige ovenschaal in met een beetje van de gesmolten boter en bedek de bodem met drie lagen filodeeg.

Schenk wat van de gesmolten boter hier overheen en verdeel die goed over de vellen. Strooi hier gelijkmatig een handje noten overheen. Dek deze laag af met een laag van twee filovellen dik. Beboter deze en strooi hier weer wat noten over. Herhaal dit totdat alle vellen op zijn. Eindig met een laag van drie filovellen dik en besmeer deze dik met boter. Snijd de baklava in een gewenst patroon. Zet de ovenschaal even in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170° C. Bak de baklava goudbruin, dit duurt ongeveer 1 uur. Haal de baklava uit de oven. Schep de kaneelstokjes en kruidnagels uit de siroop en schenk deze dan gelijkmatig over de baklava.

Laat de baklava goed afkoelen.

Hier het recept van Ronald Giphart en Mascha Lammes uit De wereld thuis: Baklava