Boeken rubriek in Rails 3, 1999

Ronald Giphart recenseert:

Het verre licht – Colum McCann

Een zeer imposant boek, Stilistisch gezien zeer afgemeten, maar vooral thematisch opzienbarend. De moed van de schrijver om zelf te bivakkeren onder die ‘mole people’… Het is een soort participerend schrijverschap dat in onze literatuur niet zo voorkomt.

Ronald Giphart geeft dit boek 4 van de 5 sterren.

Zit mijn broek echt niet te strak? – Arabella Weir

Wat ik aan dit boek niet begrijp, is de onbenullige titel en uitvoering, Maar het is toch echt een stilistisch goed literair werk, Weirs humor is zeer aanstekelijk en haar grappen leuk en verfrissend. Alleen al die opening over wat je moet doen als je dit boek vindt, is schitterend. Een vondst.

Ronald Giphart geeft dit boek 3 van de 5 sterren.

Familie – Verhalen over gezinsleven – samenstelling Manon Uphoff

Mooie selectie, Het valt niet mee om uit de wereldliteratuur een tiental verhalen over familieleven te selecteren, dus de keuze zegt vooral iets over Uphoff. Het verhaal dat ze van zichzelf heeft geselecteerd vond ik een van de mooiste, samen met dat van Berckmans. Heel vermakelijk.

Ronald Giphart geeft dit boek 3 van de 5 sterren.

Conserve – Willem Frederik Hermans

Een heel bijzonder debuut hier dient zich duidelijk een schrijver van formaat aan, Maar hoezeer ik ook onder de indruk was, ik geef meer om Hermans’ latere werk. Het oudere werk van Hermans moet je erg geconcentreerd lezen, Er zit geen vanzelfsprekendheid in.

Ronald Giphart geeft dit boek 3 van de 5 sterren.