Boekenrecensie 2

Rails Nummer 3 – maart 2001

Ronald Giphart recenseert:

Ervaring – Martin Amis

Martin Amis is een van de meest inspirerende schrijvers die ik ken. Hoewel Ervaring een geweldig boek is, kan het voor mij toch niet tippen aan het echte werk: zijn hartverscheurende novellen en (dikke) romans. Prettig voor de literaire incrowd, maar niet meer dan dat.

3 van de vijf sterren

Alleen winnaars overleven – Jannetje Koelewijn

Geweldig om erachter te komen dat Harry Mulisch zijn witte overhemden bij Zeeman koopt – zo hoor je nog eens wat. Koelewijn legt op vakkundige wijze de Louis van Gaaien van het topondernemen op de pijnbank. Nettoresultaat: interessante, tot nadenken stemmende reflecties.

4 van de 5 sterren

Elite – Paulo van Vliet

Op de achterflap staat ‘documentaire roman’. Wat een onzin. Elite is een meeslepende roman over een wereld die bijna niemand van binnenuit kent, maar daarom nog geen documentaire, Lees Elite om het vertel plezier, om de mooie (sterf)scènes, om de humor en het leed.

4 van de 5 sterren

Oneetbaar brood – Floor Haakman

Haakman is, zoals dat heet, een grote belofte. Haar schrijfstijl is redelijk eigen en met haar taalbeheersing is niets mis. Ze weet hoofdstukken goed op te bouwen, alleen met het vasthouden van de aandacht heeft ze nog moeite. Op naar de ‘difficult second‘ (het volgende boek).