Boekrecensies

Rails maandblad juni 1999, nr. 6

Ronald Giphart recenseert:

Villa BVD – Jan Mulder

Stilistisch gezien is Jan Mulder een lichtend pad. Hij is onberekenbaar en toch vormvast. Hij schmiert en is tegelijk puur en eigenzinnig. Ik hou erg van het starfuckende geouwehoer in dit boek. Misschien moeten BvD (Barend & Van Dorp) worden omgedoopt in BvDM?

Ronald geeft dit boek vier van de vijf sterren.

Wat zijn de vrouwen groot – Jeroen van Merwijk

Een low profile uitgegeven liedtekstboekje (‘Iow profile’ als eufemisme voor lelijk). Ik heb ooit met lachspastische sluitspieren een optreden van Van Merwijk gezien, maar opgeschreven slaan zijn liedjes minder aan (sommige zijn erg mooi). Niet om in één avond uit te lezen.

Ronald geeft dit boek twee van de vijf sterren.

1946, Verkenning van een Geboortejaar – Koos van Zomeren

Koos van Zomeren behoort eigenlijk tot de beste schrijvers van het land, al ontbeert hij het ego om zich in de keiharde ratrace te laten gelden. Wat een boek! 1946 is weer een stilistisch en literair hoogtepunt. Op naar 1947, 1948, 1949 tot en met 2023.

Ronald geeft dit boek vijf van de vijf sterren.

Marcel – Edwin Mortier

Een erg vermakelijke, ontroerende & pakkende debuutroman. Wie allergisch is voor Vlaamse woorden en uitdrukkingen, kan dit boek maar beter ongekocht laten, maar wie zich niet laat afschrikken door zinnen als ‘Ge kondt zijn longen horen piepen vanop de straat’: lees dit boek!

Ronald geeft dit boek vier van de vijf sterren.