Bonnie en Clyde

De Volkskrant, 20 mei 2009

Wat is de aantrekkingskracht, ja zelfs de schoonheid van geweld? Aanstaande zaterdag precies 75 jaar geleden werden een zwaar bewapende man en vrouw door de politie in een hinderlaag gelokt, in de buurt van de Highway 154 en de Interstate 20, richting Gibsland, Louisiana. Het paar had een lange criminele strooptocht achter de rug, waarbij vele banken en winkels werden beroofd; en veertien mensen vermoord. De man en vrouw waren vaker in vuurgevechten verzeild geraakt, maar steeds waren ze de dans ontsprongen. Voor de zekerheid vuurden zes agenten welgeteld 187 kogels af op hun gestolen Ford V-8. De inzittenden, Bonnie Parker en Clyde Barrow, waren op slag dood.

Al tijdens hun leven was er een Bonnie and Clyde-industrie op gang gekomen. Zelf verspreidde het duo aan de gretige media foto’s en gedichten over hun geweldstocht door het land. Na hun dood steeg hun populariteit ongekend. Recentelijk verschenen er meerdere boeken (onder andere een die hun legendarische tocht bekijkt in het licht van de huidige recessie), er zijn zeker drie lopende theaterproducties (twee musicals en een oral history), het paar is bezongen in tientallen liedjes en in juli beginnen de opnamen van een nieuwe verfilming genaamd The Story of Bonnie and Clyde (verschijnt in 2010).

Morgen wordt het jaarlijkse tweedaagse Bonnie and Clyde Festival gehouden, ter nagedachtenis aan de gebeurtenis uit 1934. Meer dan vijfduizend mensen zullen naar Gibsland trekken om te kijken naar acteurs die de aanslag naspelen, en te luisteren naar de discussies van historici (‘was Bonnie zwanger?’). Spil in het festival is het speciale Bonnie and Clyde Ambush Museum, waar de daadwerkelijke wapens van het echtpaar staan opgesteld, naast een auto die in 1967 gebruikt is in de toenmalige verfilming van het verhaal.

‘Deze video is mogelijk niet geschikt voor minderjarigen’, waarschuwt YouTube bij de slotscène uit die klassieker. De acteurs Warren Beatty en Faye Dunaway knabbelen samen van een appeltje, waarna ze nietsvermoedend een bevriende boer langs de weg zien staan. Beatty stapt uit, maakt een praatje, en dan begint het. In de verte komt er een auto aan, een zwerm vogels vliegt op vanuit de bosjes. De toeschouwers zien het verraad op het gezicht van de boer, maar Warren en Faye kijken glimlachend op naar het gefladder. Als de boer zich verstopt onder zijn wagen, begrijpt het duo wat er gaat gebeuren. Ze proberen in elkaars armen te sterven, maar tevergeefs. Vlak voor het verzengende vuur losbarst, kijkt Faye haar minnaar nog één keer aan: een blik vol mededogen, berusting en liefde. De schoonheid van geweld.

Helaas, dat was film. In het echt zat Clyde met zijn vuile sokken aan achter het stuur en had Bonnie een boterham in haar mond, voordat ze werden kapotgeknald.