Bos’ ideeënarmoede

AD Utrechts Nieuwsblad, woensdag 14 december 2005

Tweedehandsautoboer uit Biggenkerke heeft een paar onbeschreven cd-roms gevonden in het dashboard van een afgeschreven Opel Astra, met op de achterbumper zo’n zilveren ichtusvisje.

Uiteraard direct Peter R. gebeld, in de stellige overtuiging dat de lege schijfjes het geheime seksleven van Donner en Balkenende beschreven.

Zelf heb ik ontdekt dat de AIVD Wouter Bos afluistert. Afgelopen zaterdag, op de PvdA-bijeenkomst waar hij eindelijk zijn premiersambities openbaarde, droeg Bos een hoofdmicrofoon die met een zware keilbout in zijn hals leek bevestigd, waardoor hij er plotseling uitzag als een wonderlijke kruising tussen John F. Kennedy en het Monster van Frankenstein. In de wijze waarop het ding was aangebracht meende ik de subtiele, professionele signatuur van onze nationale veiligheidsdienst te herkennen. Zo’n staalconstructie noemen ze op het AIVD-hoofdkwartier een ‘verborgen microfoontje’. Toen Bos op televisie verscheen, stootte de verantwoordelijke spion samenzweerderig een collega aan: “Moetje opletten, als je héél goed kijkt kun je nog nét een stukje zien zitten.”

Duizenden uren tape heeft men inmiddels verzameld, opgenomen tijdens openbare debatten, fractievergaderingen en bilateraaltjes. Bij het uitwerken van die banden – met twee vingers op een mechanische typmachine, voordeelverpakking Typex bij de hand – bleek Wouter, tot grote frustratie van de AIVD-ambtenaar, helemaal niets te zeggen. Nee, zelfs de geheime dienst kan onze toekomstige premier niet op ideeën betrappen.