Breaking News

De Volkskrant, 14 augustus 2008

Gistermiddag 13.48 uur. Omdat het stormt in Normandië wil ik op Eurosport kijken naar de Olympische Spelen. Ik blijf hangen op de Engelstalige zender van Al Jazeera, de Arabische nieuwszender. Zij hebben Breaking News. Een Georgische journalist spreekt van een ‘historical moment’. Nu hebben we die de afgelopen dagen veel gehad, maar ik schakel toch even naar het Engelstalige Russia Today, de Russische Al Jazeera. Daar is het Georgië-bashing as usual: onder de enorme kop ‘Tears and sorrow’ berichten ze over de hundreds of funerals held for those killed during Georgia’s attacks. CNN, de Amerikaanse Russia Today, heeft het brekende nieuws van Al Jazeera nog niet. Zij brengen het bericht dat de Russen de status van de bedreigde gebieden van vitaal belang achten.

Dan maar naar Sky News, het Engelse CNN. Daar luidt de kop: ‘Russian tanks moving out Gori towards Georgian Capitai’. Klinkt dreigend. En vreemd genoeg ook best lekker. Meer te weten kom ik niet, want een of andere Brits halftalentje heeft in Peking een bronzen medaille gewonnen.

Over naar BBC World, de Britse publieke versie van Sky News. Dikke letters: ‘Reports of Russian armoured column on road tot Tbilisi’. Mijn oudste zoon wil weten wat een gewapende column is. Hij is verbaasd, want de oorlog was toch afgelopen? Handenwrijvend komt hij naast me zitten. Dit is beter dan Peking.

Het Engelstalige France24, de Franse BBC World, houdt zich opvallend afzijdig. Dan maar weer naar Russia Today. De afgelopen dagen bracht deze zender het tegengeluid in de propagandaoorlog. Zij spraken consequent over peacekeepers, die door het geweld van de Georgische machthebbers waren genoodzaakt in te grijpen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken legde op RT smalend uit dat de Georgiërs zichzelf the number one democratie van de regio noemen: ‘Zij zijn in ieder geval the number one wapeninkopers van de wereld. En welke democratie verbiedt Russische media en legt Russische internetsites plat?’ Van een eventuele opmars van Russische tanks naar Tbilisi is op dit moment bij RT nog geen sprake: ‘Abkhazian Forces Drive Georgina Troops Out Of Disputed Territory’ melden ze.

Een verslaggever van BBC World vertelt dat Russische tanks in Gori het verkeer tegenhouden. Er zijn ook berichten dat de Russen Gori zouden verlaten in de richting van de hoofdstad. Maar: ‘Russia won’t comment on armoured column’.

Op CNN zegt de Georgische President Mikheil Saakashvili live dat de Russen de wapenstilstand schenden. Terwijl hij dit zegt, zien we de headline: ‘Russia urges Georgia to respect cease-flre.’

Ondertussen, 14.55 uur, is er een persconferentie van Europese ministers van Buitenlandse Zaken (alle zenders). De Fransman Bernard Kouchner beantwoordt vragen over Europese inmenging en diplomatie. Vanaf mijn Normandische bank roep ik: ‘Weet je dan niet dat Tbilisi wordt bedreigd, as we speak?

Sky News interviewt Andrew Wilson, de verslaggever ter plaatse: hij is zojuist in Gori bedreigd door Russische commando’s. Er zijn zeker Russische tanks buiten Gori. En zo zappen we in staat van paraatheid verder. Bij France24 verklaart een Russische minister dat er zeker geen Russische tanks oprukken naar Tbilisi en CNN bericht over het militaire konvooi: ‘Destination Unclear.’

Na een uur spanning begint de nieuwsstorm een beetje te luwen. Inmiddels hebben we op Eurosport gezien hoe Michael Phelps in China zijn vijfde gouden medaille won. BBC World meldt dat Russia says it’s removing military equipent from area. De Amerikaanse president Bush doet live nog een plas, en ook in Normandië is de storm weer gaan liggen. Zo lang als het duurt, want het weer is hier wisselvallig.

Martin Bril is 18 augustus terug in de krant. Tot die tijd verschijnen berichten en gedichten van hem op internet, zie vk.nl/bril.