Brief aan Nico Dijkshoorn wat opvalt in de media 34 2013

Vara Gids 34, 24-30 augustus 2013

Hééé Nico,

Hoe is het met je haar? Ik ken je nu een tijdje en ik geloof niet dat jouw kapsel je voor al te grote hoofdbrekens plaatst. Zeker niet nu je permanent een hoedje draagt. Je hebt een goeie kop met grijzende plukken wildgroei, precies zoals het een dichter en muzikant betaamt. Dichters, muzikanten en filmregisseurs zijn de enige lieden die ermee wegkomen over straat te gaan met een kapsel als een aangereden duif. Dat wordt ook een beetje van hen verwacht. Een dichter die zijn haar in een nette scheiding heeft gekamd, is op voorhand een erbarmelijke poëet. Johnny van Doorn had mooi schrijvershaar. Mulisch en Reve konden er ook mee door. Tegenwoordig heeft P.F. Thomése de mooiste schrijverscoupe van Nederland, zijn kapsel lijkt op een voortstuivende onweerswolk.

Jouw haar mag er ook zijn, Nico, ik kijk er weleens naar tijdens onze voorstelling. Het lijkt alsof jouw lokken de expressie van je stukken overnemen. Wanneer je voorleest over kunst krijgt je haar-iets kunstzinnigs, lees je dat stuk over die bouwlamp dan is het of je kapsel de vorm van bouwlamp aanneemt. Zeg maar een Barbapapakapsel.

Zelf heb ik helaas geen dichters- of regisseurenhaar. Mijn opa van vaderskant had een weelderige bos met van die vooroorlogse Carmiggeltiaanse golven. Prachtig, maar voor mij niet weggelegd. Mijn opa van moederskant was kaal, en dan schijnt het onvermijdelijk te zijn dat kaalheid bij mij ooit zal toeslaan. Niet dat het al zover is, maar mijn kapsel heeft heden ten dage nog net meeste weg van hoe vrouwen tegenwoordig hun tussenbeense kruidenbuiltjes coifferen.

Ik zal er mee moeten leven. Althans, dat dacht ik. Jij zult het ook meemaken dat je, omdat je kop met haar weleens op de buis of in een tijdschrift is te zien, voor de vreemdste dingen en acties wordt uitgenodigd. Zo kwam er vanmorgen een verzoek binnen van Hairplus Medical Care, volgens de brief al 33 jaar een vooruitstrevende en toonaangevende haartransplantatiekliniek. Het bedrijf biedt ‘zowel een tevredenheidgarantie als een 100 procent groeigarantie’.

Nu moet ik bekennen dat ik niet zo thuis ben in de wereld van de haartransplantatie, behalve dan dat ik zeventien jaar na dato nog steeds de sketch ‘Kaal’ van De tweede langspeelplaat van het Simplisties Verbond uit mijn hoofd ken. ‘U kocht toen, meneer Scheurleer, voor 1.200 gulden een zogenaamd haartotaalpakket. Een meter kippengaas, twee zakken pootaarde á anderhalve kilo en een blik Samson-haarzaad.

Blijkbaar hebben er mensen goed naar mijn hoofd gekeken en daaruit hun confronterende conclusies getrokken.

‘We willen graag een bekende Nederlander verbinden aan Hairplus Medical Care; stond er in de brief. De vraag was concreet of ik mij een nieuw gazonnetje wil laten aanmeten, ter waarde van € 5.350,- tot € 8.800,-, in ruil voor foto’s van het eindresultaat voor promotionele activiteiten. De Gerard Jolink of Dick Advocaat van de literatuur.

Nico, anderhalf uur na het lezen van de brief zit ik nog steeds te stuiteren van plezier. Geen haar op mijn hoofd die er echt aan denkt, maar hoe fantastisch zou het zijn om die foto’s te zien opduiken in reclames? En nu ga ik naar de kapper.