Brief aan Nico Dijkshoorn wat opvalt in de media 4 2013

VARA GIDS 4, 26 januari – 1 februari 2013

Heee Nico,

Tijdens onze afgelopen tour met The Hank Five ben ik goddomme vijf kilo aangekomen. Het zijn vrees ik al die mini-marsjes en zakjes chips geweest. Ik vertelde mijn kinderen dat er in de kleedkamers van Nederlandse popzalen altijd grote bakken klaarstaan met chocola, zoutjes, pepermunt en vers fruit. In de koelkast liggen drankjes, broodjes, vlees en kaas. Alleen daarom wil mijn zoon nu ook een elektrische gitaar.

Ik legde uit dat wij voor onze voorstelling geen rider hebben met voorwaarden en verlangens. Belangrijke bands hebben die wel. Een van de beroemdste rider requests was die van het langharige hardrock-combo Van Halen, die de eis stelde dat er in hun kleedkamer altijd een grote schaal met M&M’s moest klaarliggen, echter zonder bruinkleurige. Als de bandleden één bruine M&M vonden kon het optreden worden afgeblazen, maar moest de organisator wel de volledige gage betalen (deze eis was in feite om te testen hoe serieus een popzaal de andere technische eisen van de band nam).

De ‘bruinloze M&M’s’ hebben de toon gezet. Idiote riders horen bij rock-‘n-roll. Zo wil Elton John precies 74 handdoeken bij een optreden. The Rolling Stones eisen shepherd’s pie, HP-sauce en een biljarttafel. James Blunt wil in iedere zaal 120 flessen bier, 12 flessen Ierse cider, 4 flessen wodka, 3 flessen witte wijn en 2 grote flessen Champagne. Helemaal geen watje dus, die Blunt.

Madonna is niet lastig, zo lang er maar nieuwe wc-brillen worden geïnstalleerd. Het idee dat ze moet zitten op een pot waarop ook Meat Loaf heeft zitten kakken is voor haar een gruwel. En The Foo Fighters willen graag zes porties Cup O Noodles, echter… alleen als ze op woensdag optreden.

Maar het kan gekker. Michael Bublé treedt niet op als er niet een puck van een lokaal ijshockeyteam op hem ligt te wachten. The Red Hot Chili Peppers wilden in hun hoogtijdagen schone onderbroeken in hun kleedkamer en The Beasty Boys een set regenboogkleurige condooms. En Prince wil altijd een dokter stand-by die hem een vitamine B12-injectie kan geven.

Maar het kan nóg gekker. Lady Gaga verlangde eens dat alle medewerkers haar op een avond uitsluitend zouden aanspreken in een cockney-accent. Voor Emenim moest een houten vijver voor zijn koikarpers worden gebouwd. En zangeres J.Lo staat erop dat de koffie die ze voor een optreden drinkt ’tegen de klok in wordt geroerd’.

Maar het kan nóg nog gekker – en ik verzin dit dus echt niet. Cher wilde ooit een aparte kleedkamer voor… (ik geef je even de tijd na te denken)… haar pruiken. Queen eiste buiten de kleedkamer een modderworstelring inclusief worstelaars, bedoeld voor ‘post-performance entertainment’. En Axl Rose – de koning van de bizarre riders – speelde alleen als er een vierkante meloen in zijn kleedkamer klaarstond, plus zeven soorten kaas, zes lampen, een haardkleed en twee honingpotten in de vorm van een beer.

Nu heb ik voor onze komende voorstellingen iets heel erg buitenissigs bedacht voor onze rider. Ik zou wel als idiote eis willen stellen dat popzalen… juist helemaal niets meer klaarleggen. Vooral géén snoep, juist géén chips en al helemaal géén kaas, géén vette worst en géén beervormige honingpotten. Misschien dat het zo lukt die verdomde kilo’s weer kwijt te raken, Nico.