Christenen laten ons land een poepje ruiken

Algemeen Dagblad, 5 november 2005

Mag ik als verliezer op deze plaats God van harte feliciteren met zijn glorieuze overwinning van de NS Publieksprijs? Na een oproep van het Nederlands Bijbelgenootschap en de Katholieke Bijbelstichting (een achterban van meer dan 200.000 gelovigen) koos bijna 72 procent voor de Nieuwe Bijbelvertaling als favoriete boek van het jaar. Wat moet dit goed zijn voor het ego van God, dat met het jarenlange teruglopende kerkbezoek de ene knauw na de andere kreeg. God is niet dood, God wint de Publieksprijs!

Goed, je zou denken dat een Almachtige zich liever bezighoudt met de problemen in Pakistan of de rest van de wereld, maar wat geweldig dat Hij zijn goedertierenheid nu toch heeft aangewend om in Nederland een leesbokaal te winnen.

Mooi ook om te zien dat de islam niet het enige geloof is dat wordt gesteund door fanatieke enthousiastelingen: nee, christenen laten Nederland ook een poepje ruiken! En dat die Nieuwe Bijbelvertaling schaamteloos meelift op het succes van Jan Siebelinks Knielen op een bed violen (dat de onlangs de AKO-Prijs won), is niet meer dan een smetje.

Tip voor het islamitische deel der natie: kom volgend jaar met een Nieuwe Koranvertaling, zodat Allah in het kader van ‘de boel bij elkaar houden’ volgend jaar die Publieksprijs kan winnen. En wat mezelf betreft: I’ll be back, over een jaar of tweeduizend.