Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.
Feitelijk natuurlijk geen voorgerecht, maar als aperitief geweldig. Onze eerste Bloody Mary dronken wij in de lobby van een hotel in Lissabon. De smaak van een Bloody Mary is bedwelmend, en je hebt ook nog eens het idee dat je gezond bezig bent. In dit drankje zitten minstens twee stuks groente. Helemaal verantwoord wordt het natuurlijk pas als je het tomatensap zelf maakt, zoals in dit recept.
Bereidingstijd: ± 1 uur en 15 minuten (waarvan 1 uur in de koelkast)
Voor 4 personen
INGREDIËNTEN
BEREIDINGSWIJZE
Voor dit recept hebben we onze slowjuicer gebruikt, maar met een keukenmachine gaat het ook lukken. Mocht je in het bezit zijn van een slowjuicer: snijd alle tomaten in vieren en werk ze door de juicer. Doe dit ook met 2 stengels bleekselderie, vang het sap op in een kan. Je houdt ongeveer een liter sap over, voeg het citroensap toe en een beetje zout en zet de kan zeker een uur weg in de koelkast.
Mocht je geen slowjuicer of sapcentrifuge hebben, maar wel een keukenmachine: snijd de tomaten in vieren en de bleekselderie in stukken en hak alles fijn in de keukenmachine. Leg een kaasdoek of bijvoorbeeld een (schone) zakdoek in een zeef, giet de pulp erin en knijp zoveel mogelijk vocht eruit en vang dit op in een kom. Voeg vervolgens het citroensap en het zout toe en schenk over in een kan en zet deze weg in de koelkast om lekker koud te worden.
Haal het tomatensap uit de koelkast en schep wat van de bovenste drab weg. Roer het sap door en schenk per persoon 250 ml sap in een glas en schenk hier vervolgens 100 ml wodka bij. Voeg per glas een klein scheutje worcestersaus, een snufje tabasco en een halve theelepel mierikswortel toe. Zet in elk glas een stengel bleekselderij om de cocktail mee door te roeren.