Vurrukkulluk
By hans, 16 juni 2015
Ronald Giphart en Mascha Lammes nuttigden in de twintig jaar dat ze nu bij elkaar zijn meer dan twintigduizend ontbijten, lunches, tussendoren en avondmaaltijden.
Vurrukkulluk bevat een selectie van de lekkerste gerechten waar zij en hun kinderen dagelijks van genieten. De recepten zijn eenvoudig na te koken en alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij supermarkt of toko.
In Vurrukkulluk staan 101 recepten voor het moderne gezin, van de perfecte gehaktbal tot tot chique eendenborst, van rendang tot andijviestamppot (met chips!), en van het perfecte verjaardagsontbijt tot New York cheesecake.
Gerechten voor alle jaargetijden, voor alle eetmomenten, van luxe en feestelijke gerechten tot gemakkelijk te bereiden recepten – en allemaal voorzien van een originele inleiding en een foto vlak voordat het gezin aanviel.
De keuken in!
Koken met kinderen: waar vroeger steevast aardappelen, groenten en vlees op het menu stonden, wil het moderne gezin wel iets meer variatie. Maar hoe doe je dat als je weinig tijd hebt en je kinderen lastige eters zijn?
Ronald Giphart en zijn vrouw Mascha Lammes verzamelen al twintig jaar de lekkerste recepten uit alle windstreken, waar zij en hun drie kinderen dagelijks van genieten: of het nu gaat om ontbijt, taart, soep, borrelhappen, diner of een echt feestmaal. Voorwaarde is dat de recepten lekker zijn voor alle leeftijden en dat de ingrediënten te verkrijgen zijn bij supermarkt of toko. De receptuur is eenvoudig en door iedereen na te koken. In dit kookboek geldt: what you see is what you get. De foto’s van de gerechten zijn genomen vlak voordat het gezin aanviel.
In Vurrukkulluk! staan 100 recepten van de perfecte gehaktbal tot pompoensoep, van tosti’s tot kreeft, van rendang tot andijviestamppot, steeds smakelijk ingeleid.
Titel: Vurrukkulluk
Subtitel: 101 beproefde recepten voor het moderne gezin
Schrijvers: Ronald Giphart & Mascha Lammes
ISBN10: 9057597365
ISBN13: 9789057597367
NUR: 441
Jaar: Oktober 2015
Druk: 1ste
Uitgever: Podium
Omslagontwerp en boekverzorging: Dietwee: Freek Rutkens, Bas Wilken & Tirso Francés
Foto’s auteurs: Jan Bartelsman
Pagina’s: 256
Afmetingen: 21,5 x 17,7 x 2 cm
Gewicht: 591 gram
Type: integraalband met leeslint
Op 5 november 2015 vond in kookboekwinkel Mevrouw Hamersma de boekpresentatie plaats. Klik hier voor de uitnodiging.
Inhoud:
Inleiding
Ontbijt, boterham en lunch
- Eggs Benedict (gepocheerd ei met hollandaisesaus)
- Verjaardagsontbijt: roerei met worstjes, spek en toast
- Boterham eiersalade
- Broodje hamburger met gemarineerde aubergine en blauwe kaas
- Broodje worst met-alles-er-op-en-eraan
- Sloppy Joe (broodje met gehaktsaus)
- Boterham met gebakken ei, avocado en tomaat
- Welsh rarebit (Engelse tosti)
- Broodje gekaramelliseerde biefstuk met chimichurri
Snacks en borrelhappen
- Blini’s met gerookte zalm en zure room
- Champignons à la grecque
- Pittige gehaktballetjes
- Pissalidière (Provençiaalse uienpizza)
- Bruschetta met tomaat en basilicum
- Ciabatta met makreelmousse uit de oven
- Zelfgemaakte nasischijven
- Kipnuggets met sesamzaad
- Gevulde eieren
- Aardappeltortilla met paprikamayonaise
Soepen
- Paprika-tomatensoep met chorizo
- Pindasoep
- Doperwtensoep met gepocheerd ei
- Portugese koolsoep
- Kippensoep of Citosoep
- Pompoensoep met cashewnoten
Voorgerechten
- Kippenlevertjespaté
- Kippenlevertjespaté met kwarteleitje en champignons
- Avocadocrème met oosterse garnalen
- Sint-jakopsschelpen met hazelnoot-botersaus
- Sint-jakopsschelpen in saffraan-vanilleroomsaus
- Garnalencocktail
- Bietencarpaccio met geitenkaas
- Cocktail: Bloody Mary
Gevogelte
- Kippenlevertjes in zure room en mosterd
- Kippenlevertjes op de barbecue
- Kip Marbella met pruimen, olijven en kappertjes
- Kip à la normande
- Surinaamse kippenpootjes
- Pad Thai (Thais noedelgerecht)
- Kipfilet Parmigiana in tomatensaus met mozzarella
- Vietnamese koolsalade met kip
- Eendenborst met honing-sojasaus
- Vietnamese pannenkoek met eend
- Citroenkip met dragon en knapperige aardappelen
- Marokkaanse kip
Vlees
- Rendang (Indonesisch stoofvlees)
- Runderragout
- Vindaloo (Indiaase curry)
- Penne met roomsaus met champignons, bacon en basilicum
- Kapucijners met spek, gebakken aardappeltjes en appelmoes
- Andijviestamppot met chips en uitgebakken spekjes
- Savooiekoolrolletjes met worsten
- Gehaktbrood
- De Universele Gehaktbal
- Moussaka
- Nasi
- Pita gyros
- Rosbiefreepjes met peultjes in sinasappel-sojasaus
- Aardappeltaart met gekaramelliseerde ui, geitenkaas en spek
Vis en schaaldieren
- Kerrie-ketjapvis
- Zalm met knoflook en spekjes
- Bietenpannenkoek met makreel- en avocadosalade
- Thaise viskoekjes
- Gegratineerde mosselen
- Mosselen met kerriesaus
- Forel met amandelen
- Scholletjes met kappertjes
Vegetarische gerechten
- Shakshuka (eieren in tomaten-paprikasaus)
- Spinazieomeletjes met kurkuma-aardappeltjes en zure room
- Cannelloni met spinazie-ricottavulling in tomatensaus en bechamel
- Spaghetti met roomsaus, kerstomaatjes en gefrituurde kappertjes
- Spaghetti met tomatensaus en basilicum
- Pompoenrisotto
- Hartige pannenkoek
Bijgerechten
- Aardappelkoekjes
- Griekse aardappelen uit de oven
- Gebakken courgettes
- Aziatische aubergineblokjes
- Indonesische boontjes
- Groene asperges met balsamicoazijn en Parmezaanse kaas
- Dubbelgedopte tuinboontjes met gekookt ei
- Zoetzure komkommersalade
- Aardappelsalade
- Spinaziesalade met feta
- Tzatziki
- Lekker snel naanbrood
- Gegrilde slakropjes
- Canarische aardappeltjes met mojo verde
- Auberginedip
Toetjes en taarten
- New York cheesecake
- Worteltjestaart
- Tarte tatin
- In limoncello gemarineerde aardbeien met citroenmelisse en slagroom
- Aardbeien met meringue en slagroom
- Ronalds ijstaart met schuim
- Trou Normande (appelsorbet met scheut calvados)
- Wentelteefjes van suikerbrood
- Boterkoek
- Kletskoptorentjes met frambozen
- Lavacakejes
- Dank!
Register
Al eerder schreven Ronald en Mascha samen recepten in HU.MAN HOLIDAYS VakantieDoeboek #4 (2006)