Currysoep à la Ivanka

AD Magazine, 4 maart 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Rubriek: Gipharts kookeiland

Lekkers van Giphart en meer over de kook

Waar haar vader zweert bij fastfood, draait Ivanka Trump graag curry-maissoep in elkaar. Het soepje doet Ronald Giphart de wereld even vergeten.

Het lijkt alsof al het nieuws in de wereld wordt gedomineerd door die Amerikaanse schreeuwlelijk met zijn executive orders, ridicule aanvallen, ontslagen, rellen en zijn onophoudelijke stroom twitterdiarree. Media staan er vol mee. Zo verschijnen er, naast alle ophef, óók veel artikelen over Donald Trump en eten.

Er is een site die foto’s post van de beeltenis van de president in voedsel, bijvoorbeeld een fraaie karikatuur van zalm (Trumps huidkleur) en heilbot (Trumps wilde haarbos), een foto van een wortel met humus en zelfs een gelijkend portret van een biefstuk met aardappel. Politieke spotprenten met eten, zou het een trend worden?

Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het eetpatroon van de president. Trump heeft al jaren de reputatie dat hij verslaafd zou zijn aan junkvoedsel. Ooit speelde hij in een reclame voor McDonald’s en hij heeft een voorliefde voor hamburgers, KFC-emmers, taco’s, Doritos’s en pizza’s.

De reden dat hij zo van fastfood houdt zou zijn smetvrees zijn, want Trump is bang voor bacteriën. Bij onbekend buitenlands voedsel van kleinere restaurants, zei hij ooit tegen CNN, is de kans groot dat de sla niet goed gewassen is.

Een paar weken geleden – het voelt als een paar jaar – nam de president het in een woedende tweet op voor zijn dochter Ivanka, wier kledinglijn en andere modespulletjes door enkele Amerikaanse warenhuizen rücksichtslos bij het grofvuil waren gezet. Trump maakte zich daar erg boos over en zijn adviseur Kellyanne Conway riep het publiek zelfs op om online spullen van Ivanka aan te schaffen.

Omdat ik de lulligste niet ben, heb ik destijds aan die oproep gehoor gegeven, maar in mijn maat was op Ivanka’s site niets te vinden.

Personeelsfeest

Nu lijkt lvanka me de beroerdste niet en we mogen haar natuurlijk niet het gedrag van haar vader kwalijk nemen. Op haar site vond ik niet alleen informatie over haar artikelen, maar ook Linda.-achtige tips voor bij sollicitatiegesprekken, ideeën voor een leuk persenoolsfeest en wenken voor werkende vrouwen. En… recepten. Wat? Recepten.

‘See what Ivanka’s got cooking – and make it yourself!’ stond er bij een artikel over de cozy comfort food die Ivanka op elke vrijdagavond met haar kinderen kokkerelt.

Omdat we in deze donkere Trumpdagen wel wat troosteten kunnen gebruiken, koken we deze week Ivanka’s curry-maissoep met gember. Ik heb hem geprobeerd: de soep doet de wereld inderdaad even vergeten (en heeft qua kleur wel iets weg van de huidskleur van Ivanka’s vader).

Aan de slag

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 el boter, ongezouten
 • 1 prei, in dunne plakjes
 • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
 • 1 halve grote wortel, fijngesneden
 • 1 el gember
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 tl verse tijm
 • 1,5 tl kerriepoeder
 • 1 aardappel in blokjes
 • 1 liter kippenbouillon
 • 1 tl suiker
 • 400 g maiskorrels uit blik/diepvries
 • 200 ml dikke kokosmelk
 • zout

Ik was zo brutaal het recept wat aan te passen. Smelt boter. Voeg prei, selderij, wortel toe. Bak 5 minuten. Doe er gember, knoflook, tijm, kerriepoeder, aardappel bij en bak 2 minuten. Voeg bouillon en suiker toe. Als dit kookt, volgt de mais. Laat sudderen tot de groenten gaar zijn. Doe er kokosmelk bij en kook de soep 5 minuten. Pureer, haal door een zeef. Giet terug in de pan. Voeg naar smaak zout toe. Serveer en probeer niet aan Trump te denken. Of juist wel.