De smaak van Californië

AD Magazine, 2 december 2016

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Vorige maand was ik met de wijnschrijver Harold (‘De Grote’) Hamersma in Californië voor een komend tv-programma over wijn, reizen en eten.

Natuurlijk was dit geweldig, maar eerlijk gezegd – en hier begin ik een beetje om me heen te kijken of er niemand meeluistert – viel het eten in ‘The Golden State‘ ons een klein beetje tegen.

Californië (een staat die kleiner is dan Frankrijk, maar groter dan Duitsland) is een culinair mer à boire, een smeltkroes van gastronomische stromingen. Er wonen Aziaten, Spanjaarden, Mexicanen, Ieren, Fransen, Italianen, Scandinaviërs, noem maar op.

Botsing
De staat is de bakermat van het fusion cooking, oftewel de botsing tussen Oosterse en Westerse smaken. Californië is ook de plek waar de organic food revolution begon, de aandacht die we inmiddels over de hele wereld geven aan duurzame en biologische manieren van koken. En aan Californië hebben we de ruige foodtrucks te danken, de vele bebaarde mannen (en vrouwen) met tatoeages die zwoegend in aftandse barrels gerechten bereiden on the road, tijdens popfestivals en andere evenementen.

Kortom, Hamersma en ik hadden ons veel voorgesteld van het eten in Californië, maar die verwachting werd slechts ten dele waargemaakt. Toen ik weer achter mijn fornuis stond, vroeg mijn zoon wat nu het allerallerallerlekkerste was wat ik in Amerika had gegeten.

Mijn antwoord verbaasde iedereen, mijzelf incluis, maar ik kan het niet mooier maken dan het is: aardappels.

Of beter: stuffed patatoes die werden bereid door een kokkin genaamd Kristine Bodily-Gallagher.

Zij kookt in haar eigen restaurant Savvy on First in Cloverdale, Californië, maar ze was door een wijngaard in Sonoma County gevraagd om voor Hamersma en mij een typisch Amerikaanse streeklunch te bereiden.

Haar menu was van een verpletterende eenvoud en haar piepers zorgden bij de crew voor tranen in de ogen.

Intens
Sterker, we waren met zes mannen op reis en alle zes slaakten ze een kreun van genot, na de eerste hap van haar gevulde aardappelen. Natuurlijk, we waren lang op pad en verlangden terug naar het eten thuis, maar dat maakte onze gedeelde ervaring niet minder intens.

Souvenir
‘Djiezus, kunnen we Kristine niet meenemen als souvenir?’, stelde een van de crewleden voor. Gelukkig wist ik haar recept te ontfrutselen. Inmiddels heb ik of, laat ik eerlijk zijn, heeft mijn vrouw de stuffed potatoes van Kristine al een keer bereid voor ons gezin. Zo overweldigend als die eerste keer op die wijngaard nabij de Russian River zal mijn beleving van de gevulde aardappelen nooit meer worden, maar dit gerecht is in zijn eenvoud een aanrader en een blijver.

Gevulde aardappels, meer heb je niet nodig. Voor mij dé smaak van Californië.

AAN DE SLAG

Ingrediënten

– 2 grote aardappels,
– 100 gram roomboter
– 150 gram crème fraîche
– 300 gram cheddar, geraspt
– 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
– 4 eetlepels bieslook, fijngesneden
– peper en zout

Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Laat ze wat afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aardappels over de lengte doormidden en hol ze met een lepel uit tot je een rand van 1 cm overhoudt. Vermeng in een kom het aardappelkruim met boter, crème fraîche, cheddar en de bieslook. Klop het mengsel op. Er kan eventueel een scheut truffelolie doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Leg de vier aardappelhelften in een ingevette ovenschaal en vul ze royaal met het aardappelmengsel. Sprenkel de Parmezaanse kaas eroverheen. Bak de aardappels 20 minuten in de oven tot de korst knapperig en goudbruin is. Niet te veel kreunen bij het opeten.