Dierenliefde

Kijk Magazine, juli 2000, nummer 7

Titel in Ten Liefde, 2001: Dieren doen het ook

Een vriend schuine streep collega-schrijver schuine streep buurman vond mij laatst wild stuiterend door onze straat (onze wijk is ’s zomers een soort vervang-camping, waar buiten wordt gegeten, gelezen en gedronken). Van veraf riep ik schuimend van enthousiasme dat ik een geweldig boek zat te lezen, echt iets voor mijn column. Dierenliefde, geschreven door ene Michael Miersch. Ik deed nog net geen radslag, maar even dachten mijn vriend en mijn andere buurtbewoners dat ik gek was geworden, zo uitgelaten gedroeg ik me.

Nu is het altijd een beetje aandoenlijk als een volwassen mens zich zo laat gaan, zeker als je het zelf bent. “Het… het gaat… het gaat over… het seksuele leven van dieren!” riep ik, van opwinding mij in mijn woorden verslikkend. Mijn buurman maande me even in een plastic tasje te ademen om mijn aanval van hyperventilatie af te slaan, en nam het boek van me over. Miersch had honderden weetjes verzameld over het copulatiegedrag van even zoveel dieren. Mijn vriends ogen vielen op een plaatje van twee aan elkaar vast geplakte vissen. In het tekstje eronder stond dat ‘zoengoerami’s’ voordat ze paren (biologentaal voor neuken) minutenlang hun lippen tegen elkaar drukken. Geïnteresseerd bladerde hij verder.

“Wist je dat slakken zichzelf kunnen bevruchten als ze geen partner kunnen vinden?” vroeg ik, toen ik me had hersteld van mijn Parkinson-aanval. Hij wist dat niet. Ik vervolgde: “Dat de ballen van een mannetjespaard met 340 gram 0,27 procent van zijn lichaamsgewicht bevatten, waar de ballen van de mannetjesmens met 40 gram slechts 0,06 procent van het lichaamsgewicht zijn?” Ook dat wist hij niet. En mijn buurtgenoten ook niet. “Dat nertsen zo’n beetje de meest seksueel actieve beesten zijn. Ze doen het eigenlijk altijd en stoppen alleen om te eten of te rusten. Daarnaast komt een nertsmannetje bij iedere paring meerdere keren klaar.”

“Dat is interessant, maar…”

Hazen rammelen honden

“Dat kamelen hun vrouwtjes net zo lang schoppen totdat ze plassen, en dat de urine dan door de mannetjes gretig wordt opgedronken? Aan de smaak en geur van deze plas kunnen de mannetjes beoordelen of de vrouwtjes opgewonden zijn. Wist je dat niet alleen paarden met ezels levende nakomelingen kunnen krijgen, maar ook jaguars met luipaarden, en zelfs leeuwen met tijgers? Dat chimpansees zeven tot acht seconden kunnen neuken, tegen prairiewoelmuizen tot veertig uur.”

“Nee, maar…”

“Wist je dat een stier ongeveer dertig keer per dag kan spuiten, wat nog niets is vergeleken met een bruine rat, die tot vijfhonderd keer in zes uur kan klaarkomen. Dat een bevrucht vliegenvrouwtje in vier generaties net zoveel nakomelingen kan krijgen als er mensen in Parijs wonen: acht miljoen?”

“Fascinerend, alleen… “

“Dat een kameleon geen eieren legt, maar haar kroost geheel ontwikkeld op de wereld zet. Het enige probleem is dat ze hen zonder te kijken uitpoept en maar hoopt dat ze zacht terechtkomen. Wist je dat hazen niet neuken, maar rammelen, en dat mannetjeshazen zelfs met honden willen rammelen als het zo uitkomt? Dat een mannetjesgiraf een penis heeft van één meter lang en dat hij bij het bestijgen van zijn vrouwtje zijn volle gewicht van twee ton op haar rug legt?”

“Nee, dat wist ik niet, zeg… “

“Dat dolfijnen dan wel intelligent mogen heten, maar dat ze ook gevaarlijke verkrachters zijn, die bij een gebrek aan vrouwtjes ook rustig gaten zoeken in zwakkere mannetjes. Of zelfs in mensen. Of in afvoerbuizen, als het moet. Wist je dat tien procent van de cavia’s homosexueel is? Dat blauwborstjes zich bij de paring laten leiden door de ultraviolette straling van de keelvlek? Dat anale seks ook in de dierenwereld geregeld voorkomt; bij enkele aapsoorten bijvoorbeeld? Dat borsten iets typisch menselijks zijn? Dat de hersens van kanariemannetjes groter worden ten tijde van seksuele activiteit? Dat…”

“Ronald?”

“Dat de spermacellen van fruitvliegjes met… met zeventien millimeter zes keer zo lang zijn als de vliegjes zelf? Dat menselijk sperma vijf dagen houdbaar is in het… het vrouwelijk lichaam, wat schril afsteekt tegen de dertig dagen van het sperma van de Europese veldhaas, en de… de tweeduizendvijfhonderdvijfenvijftig dagen van het sperma van de Javaanse wratslang? Dat zwanen elkaar niet voor eeuwig trouw zijn, zoals… zoals de sprookjes ons willen doen geloven? Dat een spitsmuis zijn… zijn penis na gebruik als een zakmes kan inklappen? Dat een dat een Japanse zwaluwstaartvlinder met zijn… zijn pik licht kan zien, en dat hij dus goed zit als het overal… overal donker wordt? Dat de wolf, de wasbeer, de visotter en de neusbeer een bot hebben in hun… in hun…”

“RONALD!” riep mijn vriend nu heel dwingend. Ook mijn andere straatgenoten stonden uiterst bezorgd om me heen. Ik werd door drie buurmannen stevig beetgepakt, terwijl een buurmeisje mijn voorhoofd depte en mijn vriend mij m’n dwangbuis voorhield.

“O, is hij weer bezig met zijn column voor KIJK?” verzuchtte mijn vriendin toen ik schuimbekkend werd afgeleverd bij mijn voordeur.