Digizappen

Kijk Magazine 2012, nummer 2

In vroeger tijden lukte het me nog weleens om met de afstandsbediening in de hand mijn hoogstpersoonlijke tv-avond bij elkaar te buizen.

Flarden film, brokken sport, fragmenten science-docu’s: met een beetje doorzappen was ik zo drie heerlijke lege uren verder. Tegenwoordig is dit genot mij ontnomen, omdat de afstandsbediening elke avond stevig ligt verankerd in de handen van mijn kinderen (doorgewinterde Homo sapiens zappiens).

Bij gebrek aan afstandsbediening gebeurt het steeds vaker dat ik ga digisurfen: rondstruinen langs sites om mijn hoogstpersoonlijke computeravond bij elkaar te klikken. Flarden howstuffworks.com, brokken popsci.com, fragmenten sciencedaily.com. Wat er op zo’n digizapavond niet allemaal voorbij komt…

Zap! Als vrouwen op zoek zijn naar een long-term partner, is er – volgens bakadesuyo.com – een verschil in voorkeur tussen vrouwen met aantrekkelijke lichamen en vrouwen met minder aantrekkelijke lichamen, gemeten naar body mass index en waist-to-hip ratio. De knappe vrouwen blijken rijke mannen te prefereren en de minder knappe juist aantrekkelijke mannen. Waarom zou dit zo zijn?

Zap! In Amerika bestaat onder de leraren die seksuele voorlichting geven het idee dat als jongeren maar zo laat mogelijk beginnen met seks, zij minder zullen vreemdgaan, minder seksueel overdraagbare ziektes zullen krijgen en minder vaak ongewenst zwanger zullen worden. Aldus sciencedaily.com. Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt dat deze veronderstelling in het geheel niet klopt. Sexual risk-taking heeft niets te maken met de leeftijd waarop men aan seks begint.

Zap! In Frankrijk hebben onderzoekers garnalen gekweekt uit bewaarde eitjes van verschillende tijdvakken, zo schrijft popsci.com. Op die manier verkreeg men anno nu garnalen uit 1985, 1996 en 2007 (een periode van 160 garnalengeneraties). Wat bleek? Als vrouwtjes paarden met mannetjes uit eitjes van een vroegere of latere generatie, hadden zij zelf een grotere kans om eerder te sterven dan wanneer ze paarden met een man van hun eigen generatie. Kortom de waarschuwing: wanneer tijdreizen ooit mogelijk wordt, pas er dan voor op om seks te hebben met een toekomstige (of verleden) man of vrouw…

Zap! Veel mensen maken zich zorgen over het milieu. Wellicht dat zij ook in de keuze van hun erotische gebruiksartikelen zouden willen letten op duurzaamheid, maar dat zij dit niet doen omdat het niet echt sexy is. Hoe de-erotiserend is het immers om eerst te onderzoeken of een condoom biologisch afbreekbaar is alvorens hem om te rollen? Geen nood, er zijn nu vele eco-friendly seksproducten op de markt, schrijft treehugger.com.

Enfin, enzovoort, enzovoort. Ik heb die hele afstandsbediening niet meer nodig. Digizappen bezorgt me minstens zoveel heerlijke lege uren.