Dolma’s

Gevulde wijnbladeren

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: borrelhap (v)

Land van herkomst: Griekenland

Aantal personen: 4, voor ca. 60 dolma’s

Bereidingstijd: 2 uur, 10 minuten

We zeggen het er maar meteen bij, voor de ongeoefende dolmadraaier is dit recept slechts te doen in opperste staat van zen. Het is namelijk een ongelofelijk monnikenwerk om uit de stapel ingemaakte druivenbladeren die te vinden die groot genoeg zijn om te gebruiken. En dan moet ’t vullen nog beginnen. Ons is het nog nooit gelukt om dit karweitje zonder gevloek te klaren. Maarrr… het uiteindelijke resultaat is echt heel lekker, veel lekkerder dan de dolma’s uit blik.

INGREDIËNTEN:

  • 250 ml olijfolie
  • 1 bosje bosui, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 400 g risottorijst of orzo
  • 400 ml water
  • bosje dille, fijngesneden
  • bosje peterselie, fijngesneden
  • bosje munt, fijngesneden
  • zest van 2 citroenen
  • peper en zout
  • 60 à 70 wijnbladeren, schoongespoeld en uitgelekt (mediterrane winkel)
  • sap van 2 citroenen
  • 4 schijfjes citroen

OM ERBIJ TE SERVEREN

  • Griekse yoghurt
  • 3 el munt, fijngesneden
  • olijfolie

BEREIDINGSWIJZE:

Verhit in een braadpan de helft van de olie en smoor de uien en de knoflook 10 minuten. Voeg de rijst toe en bak 5 minuten mee.

Schenk het water erbij, roer goed door en laat dan 5 minuten met deksel op de pan pruttelen. Doe het vuur uit en laat de rijst 10 minuten rusten.

Voeg alle kruiden, de citroenzest en naar smaak peper en zout toe. Laat de rijst afkoelen.

Bedek de bodem van een diepe pan met kapotte of te kleine wijnbladeren en voeg het citroensap en de schijfjes citroen toe.

Verwijder met een mesje het steeltje van een wijnblad, leg het blad met de nerf naar boven en schep hierop een beetje rijst. Vouw de randen naar binnen en rol het wijnblad op. Herhaal dit met de rest. Het is niet zo erg als er een rolletje tussen zit dat niet helemaal is afgesloten.

Rangschik de rolletjes strak naast elkaar in de pan en leg hierop een volgende laag. Schenk de rest van de olijfolie erover en dek af met een bord. Schenk een laag warm water over het bord en kook de rolletjes in ongeveer 40 minuten gaar. Laat de rolletjes in de pan afkoelen. Serveer met Griekse yoghurt, munt en een scheutje olijfolie.