Doosjes met verhalen

Volkskrant ; 27 maart 2009

De blinde reiziger

Teaske smaakte naar honing, ze zoende zoet en heet. Kussen met een zwanger meisje; het had iets onverholen opwindends. Haar borsten waren groot en stevig, en toen ik hen in mijn handen nam, zuchtte ze luidruchtig en probeerde haar lichaam ferm tegen me aan te drukken.

Er is geen verschil in Nederlands en Fries kreunen. Ik liet mijn handen zakken en wreef over haar buik, die mooie bolle blakende buik van haar, die blinde reiziger onder het hart van een Fries meisje.

Terwijl de zon helemaal onderging, leerde Teaske me bij het zachte licht van een olielamp de woorden nodzje (lekker pakken, liefkozend duwen), kardzje (ruw wrijven), eintsje, strykstok, boechspryt en jim hurde kul.

Een schrijfster wier naam ik ben vergeten heeft in een boek dat ik me niet meer voor de geest kan halen een onvergetelijke zin geschreven over het dorp waarin ze opgroeide: ‘Er is geen daar daar.’

Dit mij onbekende meisje en ik waren op dit Friese eilandje van onze vrienden & iedereen verlaten. Er was geen daar daar, al heb ik de stellige overtuiging dat dit gemis nog lang zal duren, langer dan dat ene kortstondige verblijf op dat onbewoonde eiland. Ik geloof namelijk dat ik die nacht vader ben geworden.

Afgelopen november ontdekten uitgever Xavier van Leeuwe en kunstenaar Richard Meier in een Engelse museumwinkel een nieuwe boekvorm: romans van Hemingway en Kafka in een sigaretten pakje.

De stap naar boeken in een luciferdoosje was vlug gemaakt. Zo komt het dat Van Leeuwes nieuw opgerichte uitgeverij Lucha Libre (de naam is ontleend aan het Mexicaans worstelen) morgen debuteert met negentien boekjes in luciferdoosjes. Geen klassiekers, maar nieuw gemaakt werk. Zo’n doosje heet een ‘BookBox’.

Elke BookBox heeft een eigen verhaal. Sommige zijn als een visuele zin. Ronald Giphart maakte een kort verhaal over een meisje dat naar honing smaakt; Nanne Meulendijks tekende er een zwangere bijenkoningin bij. Volkskrant-journalist Bert Wagendorp beschrijft zijn fietsrondje met kunstenaarsvriend Sjaak Bos over de West-Friese Omringdijk en weeft er zijn voornemen doorheen om deze zomer de Mont Ventoux te bestijgen. Dichter Wanto produceerde een dialoog via email met de graffitikunstenaar Greg die in Australië de tekeningen maakte. Schilderes Marie-Anne Meier maakte een kinderverhaal van Captain Book die op letters vist. Volkskrant-columniste Sylvia Witteman schreef een recept voor minestronesoep.

De BookBoxes zijn door Richard Meier met de hand gemaakt, in zijn atelier in het Zuid-Franse Elne. Eerst drukken, dan rillen met een liniaal, snijden en vervolgens heel precies vouwen tot het kunstwerkje in harmonicavorm in het doosje past. Aan het eind gaat er nog een reliëfstempel in, dat hij met onbescheiden oerkracht in het karton moet persen. De collectie is aangekocht door het Centre Pompidou en de Bibliothèque Nationale in Parijs. Vanaf morgen zijn de doosjes in Nederland te zien in galerie Ton de Boer en fotostudio Flower Fox in Amsterdam.

Zie ook www.bookbox.nl.