Dr. L. Ullerstam

Kijk Magazine maart 1999, nummer 3

Mijn zoontje is nu zeven maanden en kan visueel gezien nog geen aardappelschilmesje onderscheiden van een geinig speelgoedje, maar toch heb ik al met mijn vriendin gepraat over onze grote verzameling erotica. We hebben namelijk veel vieze plaatjesboeken, pornografische literatuur, expliciete kunstwerken en andere vunzigheden verzameld, en de vraag is of we die de komende jaren moeten verstoppen of juist niet. Mijn ouders hebben (godzijdank) nooit enige moeite gedaan om hun verzameling nudistische hoogtepunten weg te moffelen. Alles was open & bloot voor het hele gezin te bezichtigen (neem ik maar even aan).

Ook mijn ouders’ boekenkast was niet gecensureerd, en ik kan me niet herinneren dat ze er ooit een probleem van maakten wanneer ik zat te bladeren in Mieke Maaike’s obscene jeugd van Louis Paul Boon, Turks fruit van Jan Wolkers of Sexus van Henry Milier. Zo had mijn moeder het boek De sexuele minderheden van dr. Lars Ullerstam in haar kast staan, dat mij om de titel wel aantrok, maar waarin geen enkel plaatje stond en wat dus niet bijster interessant was.

Toen mijn moeder twee jaar geleden stierf, vond ik het boek terug en pikte ik het vlug in voor mijn zusje ermee vandoor kon gaan. Vreemd genoeg heb ik het werk pas vorige maand gelezen en daar heb ik spijt van, want het is een geweldig boek. Het verscheen in 1965 in Zweden en daarna in tien talen en overal was het even spraakmakend (in Nederland werd het boek een enorme bestseller). De schrijver van het boek was de toen dertigjarige Zweedse psychiater Lars Ullerstam (de Nederlandse uitgever was zo slim om zijn voornaam op de kaft voluit te schrijven).

Voor het eerst schreef iemand over sexuele afwijkingen en perversiteiten, zonder bij voorbaat mensen te veroordelen (een beetje zoals in Seks voor de Buch dus, maar dan honderdduizend procent beter, eerlijker en smaakvoller). Genot en pijn. Een paar van de termen uit De sexuele minderheden moet ik even met mijn KIJK-vrienden doornemen, om te schetsen hoe men over sexualiteit schreef ver voordat jullie geboren waren. En ook om jullie munitie te geven om het vervelende leraren biologie lastig te maken. En daarbij is de kans groot dat jullie ouders en grootouders deze of een andere bestseller van dr. L. Ullerstam hebben gelezen.

Op alfabetische volgorde: Algolagnie is het sexuele genot dat met pijn en vernedering samengaat (waarbij de sadist iemand is die de masochist pijn doet). Anilingus is hetzelfde als cunnilingus, maar dan met een andere lichaamsopening. Overigens wordt deze daad vaak genoemd in een bekend gezegde. Bigotterie is de hypocrisie rondom liefde en sex. Cunnilingus is het likken van geslachtsdelen van een vrouw. Een tijdverdrijf dat in 1966 in Californië zelfs nog verboden was voor getrouwde liefdesparen. Een defloratiemaan wil heel erg graag meisjes ontmaagden of jongetjes ontknapen. Een driftprofiel is iemands persoonlijke sexuele gedragspatroon. De vraag welke handelingen of stimuli iemand bevredigen. Een exhibitionist is iemand die zijn (naakte) lichaam graag aan anderen wil laten zien. Een sexueel gedrag dat ook bij chimpansees voorkomt. Fellatio is het likken van de geslachtsdelen van een man. Een tijdverdrijf dat in Washington voor ophef zorgde omdat de Amerikaanse president zich had laten afzuigen door een stagiaire. Fetisjisme is het opgewonden raken van bepaalde voorwerpen, schoenen, gevlochten vrouwenhaar, een column in KIJK, enzovoort. Een flagellant is iemand die graag geslagen wil worden met een zweepje. Een gerontofiel vrijt het liefst met een ouder iemand. Een narcist is iemand die geilt op zichzelf. Dit wordt ook auto-erotisme genoemd. Een necrofiel wordt opgewonden van lijken (een ziekte, lijkt me). Pedicatio is niet de naam van een Japanse discoband, maar van de zogenaamde anale coïtus. Dit wordt ook buggery genoemd. Een pygmalionist wordt er opgewonden van beelden kapot te maken. Saliromanie betekent opgewonden raken van ‘viezigheid’. Dat zijn bijvoorbeeld mannen die met ordinaire vrouwen willen vrijen. Mensen die vieze woorden opzoeken in het woordenboek doen ook aan saliromanie. Net als modder worstelende vrouwen. Sodomie is de sexuele daad van twee mannen met elkaar (zie ook pedicatio). Een troilist wil het liefst met z’n drieën vrijen. Een voyeur of scoptofiel verlustigt zich aan naakte lichamen van anderen. Of aan het kijken naar mensen die vrijen. Zoöfilie is de sexuele aantrekkingskracht voor dieren (Midas Dekkers heeft hier een mooi boek over geschreven onder de titel Lief dier).

Doe-opdracht: ga na welke van deze begrippen drieëndertig jaar na publicatie nog steeds aanstootgevend zijn.