Eersteklas blikvoer zo maak je SPAM-paté

AD Magazine 23 juni 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Spam – oftewel de stroom aan ongevraagde mails over zonnepanelen, energiepillen en penisvergrotingen – is behoorlijk vervelend, maar het verhaal achter waarom spam spam heet, is dan wel weer grappig.

Het begon in 1937, toen een Amerikaanse slachterij genaamd Hormel & Co bedacht om iets te doen met de varkensschouders die overbleven nadat alle betere delen van het beest waren verkocht. En dus kookten ze die schouders en mengden het vlees met stukjes ham, zout, suiker en aardappelmeel voor de binding. Vervolgens werd het resultaat ingeblikt, een product dat jarenlang kon worden bewaard.

Verplichte kost

Om een goeie naam voor de vleesbrij te vinden, organiseerde Hormel in 1937 een nieuwjaarsfeestje waar de gasten een glas drank kregen voor elke potentiële naam die ze inleverden. De winnaar won ook nog eens 100 dollar. Uiteindelijk kwam SPAM als beste naar voren, wat zou staan voor ‘Shoulder of Pork And Ham’, maar er zijn ook mensen die zeggen dat het sloeg op ‘SPiced hAM’.

Het product raakte snel ingeburgerd, zeker toen het Amerikaanse leger duizenden blikken liet inschepen voor soldaten die vochten in de Tweede Wereldoorlog. SPAM werd legervoedsel nummer 1, er waren militairen die noodgedwongen ontbeten, lunchten en dineerden met ingeblikt varken.

SPAM veroverde ons land niet, wat onder andere kwam doordat Unox in 1950 een schaamteloze SPAM-imitatie op de markt bracht onder de naam Smac, een surrogaat dat zich kwalitatief en qua smaak niet aan het Amerikaanse voorbeeld kon meten (zo bevat SPAM 89 procent varkensvlees en 2 procent ham, en Smac 48 procent varkensvlees en 31 procent separatorvlees van kip).

De meeste Nederlanders leerden SPAM kennen door een sketch van Monty Python’s Flying Circus uit de jaren 70. In een café genaamd De Groene Dwerg daalt uit de lucht een echtpaar neer tussen kaartende Vikingen. De barvrouw leest de menukaart voor, die alleen bestaat uit gerechten met SPAM: ‘eieren met SPAM’, ‘eieren, bacon en SPAM’, ‘eieren, bacon, worst en SPAM’, ‘SPAM met SPAM, SPAM, SPAM en SPAM’, ‘kreeft thermidor met garnaaltjes in een Mornaysaus met truffelpaté en een gebakken ei én SPAM’.

Tot twee keer toe barsten de Vikingen om het echtpaar heen uit in het zingen van een lied met de tekst ‘SPAM, SPAM, SPAM, SPAM, SPAM!’ Toen jaren later internetbedrijven ontdekten dat ze de mensheid konden bestoken met een oeverloze hoeveelheid ongevraagde mails, was er iemand die uit frustratie het liedje van Monty Python citeerde, waarna een nieuwe term was geboren. De wondere reis van SPAM.

Recept

Ingrediënten

 • 1 blik (340 g) SPAM (te bestellen via internet) of Smac
 • 65 g boter
 • 2 tl Dijonmosterd
 • 2 el gehakte peterselie
 • 2 tl gehakte basilicum
 • 6 augurkjes, fijngesneden
 • 2 el gedroogde tomaten, in stukjes
 • 6 zwarte olijven, ontpit en in stukjes
 • een handje pistachenoten, in stukjes
 • 1 el sherry of slagroom
 • zout en peper
 • toast
 • vruchtencompote

Bereiding
Op internet staan honderden SPAM-gerechten. Wij maken een SPAM-paté, afkomstig uit het SPAM The Cookbook van Marguerite Patten (2009), dat via internet of uw lokale boekhandel is te bestellen. Het is een gerecht met SPAM, maar u kunt ook Smac gebruiken.

Prak een blik SPAM met een vork los in een kom. Verwarm de boter en voeg die toe, samen met de mosterd. Meng alles heel goed door elkaar. Schep daarna voorzichtig de andere ingrediënten bij het mengsel. Voeg de sherry of – als er kinderen mee-eten – slagroom toe en breng op smaak met zout en peper. Roer het mengsel nog een keer door, schep het in een patévorm of kom en laat dit onder folie een nacht in de koelkast staan.

Serveer de SPAM-paté met toast en een vruchtencompote. Open geen mails terwijl u eet.