Eten en seks, het blijft een moeilijke combinatie

AD Magazine, 27 oktober 2018

Eten en seks, het blijft een moeilijke combinatie. If you love me, don’t feed me. Dit was de tekst op de muur van een studente met wie ik een jaar of dertig geleden een afspraakje had. Het meisje was een enigszins voluptueuze schoonheid en de wenk aan haar wand getuigde klaarblijkelijk van het gevecht dat ze aan het voeren was met lijnen & afvallen. Daar stond ik dan, in de deuropening, met een halve kilo chocolade als cadeautje.

En dat terwijl ik handelde uit een oeroud evolutionair principe, want eten en seks hebben veel met elkaar te maken. Ten eerste zijn het beide zogenaamde driften: zonder eten gaan we dood en zonder seks sterven onze genen uit.

Van veel apensoorten is bekend dat zij regelmatig voedsel met elkaar delen. Als ze dat doen is dat in de regel niet belangeloos en zit er geheid een dubbele agenda achter. En vaak is dat: seks.

Wetenschappers zagen dat groepen mannelijke chimpansees en makaken die een prooidier hadden gevangen, gedeelten van het vlees niet zelf verorberden, maar weggaven aan vrouwtjes. Om precies te zijn: ovulerende vrouwtjes. In evolutionaire psychologie wordt dat meat for sex genoemd, oftewel de ‘vlees in ruil voor seks’-theorie. Mannetjes die stukjes biefstuk weggaven en daarvoor door de vrouwtjes in natura werden beloond, hadden een iets grotere kans op het krijgen van nageslacht dan mannetjes die dat niet deden. Ergo: eten delen en ontvangen is sommige apensoorten ingeschapen.

Dit gedrag zou verklaren waarom het bij een date vaak als romantisch wordt gezien dat mensenmannetjes mensenvrouwtjes mee uit eten nemen om hen lekker te fêteren. Uiteraard rekenen de mannen vervolgens af, hoewel in het huidige tijdperk de rekening ook vaak wordt gedeeld (al wordt dat nog steeds als minder mannelijk ervaren).

Parenclub

Hoewel de evolutionaire band tussen eten en seks sterk is, hoeft dat niet altijd goed uit te pakken. In een vroeger leven bezocht een schrijvende kennis van mij eens een parenclub, ‘uit professionele nieuwsgierigheid’ (natuurlijk, joh). Voorafgaand aan de erotische apenkooi moest het hele gezelschap in de seksboerderij eerst een vorkje prikken om elkaar te leren kennen. Op de plek waar een uur later zou worden gegangbangd stond een enorme schaal met honderden satéstokjes en pindasaus. Van de aanblik van al dat kauwende volk werd mijn kennis toch niet bepaald opgewonden, vertelde ze later mistroostig.

Eten en seks, het blijft een moeilijke combinatie.

Saté in pindasaus
Voor 4 personen, maar makkelijk uit te breiden naar 40
800 tot 1000 g biologisch kippenvlees, in blokjes
24 satéstokjes

Voor de marinade:
1 sjalot, dun gesneden
1 tl gemalen koriander
1 tl sereh
sap van een halve citroen
2,5 cm verse gember, fijngemalen
1 halve tl trassi
3 el ketjap manis
3 el olie
1 ui, gesnipperd
1 rode peper (in reepjes, zonder de pitjes)
3 el palmsuiker
laurierblad
350 g pindakaas met stukjes noot

Maak de marinade. Voeg het kippenvlees toe en laat de schaal afgedekt een paar uur in de koelkast staan. Week 24 satéstokjes in water. Fruit de ui, de knoflook en het pepertje en giet de melk erbij. Voeg hieraan de ketjap, palmsuiker, stengel citroengras, sambal en het laurierblad toe en breng de melk aan de kook. Roer op een zacht vuur pindakaas erbij, tot een dikke substantie ontstaat. Met kokosmelk (of water of gewone melk) kun je de saus dunner maken. Verwijder citroengras en laurierblad.

Rijg het gemarineerde vlees aan de stokjes (ongeveer 6 blokjes per stokje) en braad deze op een gloeiende grillpan in 10 minuten om en om goed bruin en gaar. Serveer de saté met liefde.