Frottage

Kijk Magazine 2012, nummer 11

In een schoenendoos bewaar ik een vrolijke stapel speciaal voor KIJK geselecteerde artikelen. Daartussen een schrikbarend bericht uit het Algemeen Dagblad over de beugeldisco Alcazar in Puttershoek (Zuid-Holland), bezocht door kinderen van 12 tot 15. Deze club verbood vorig jaar het zogenaamde ‘schuren’, een danssoort waarmee lieden ‘de geslachtsdelen tegen elkaar aanwrijven’. Het verbod werd ingesteld nadat meisjes bij de beveiligers hadden geklaagd dat ze door hitsige jongens seksueel waren betast. Er zit een grens tussen aanwrijven en aanranden.

Na onderzoek merkten de discobeheerders dat de condoomautomaten in de toiletten op het eind van de avond nagenoeg leeg waren. Jongens zouden massaal kapotjes hebben omgerold, om dusdanig hard tegen meisjes op te wrijven dat zij – de jongens dus – hiervan klaarkwamen in hun boxertjes.

Mijn aantekening bij dit bericht: ‘Nou ja, ze deden het in ieder geval veilig: Aanvankelijk verdacht ik dit verhaal van een hoog broodje-aapgehalte. Zouden die jochies echt op de wc hebben geprobeerd met vooruitziende blik hun slappe piemeltjes in een Durex te wurmen?

Ik weet dat jongens in die leeftijd vaak zo viriel zijn dat ze al spontaan kunnen klaarkomen bij de aanblik van een banaan en twee tomaten, maar toch kwam het verhaal van al die spuitende pubertjes me een beetje ongeloofwaardig voor. Zou het voor de schuurjongens niet makkelijker zijn geweest om gewoon een meisje versieren en het condoom te gebruiken op de wijze waarvoor een condoom is bedoeld?

Of het verhaal over die condooms waar is, weet ik niet, maar het verschijnsel bestaat wel degelijk. Bij het krantenartikel had ik dan ook het woord frottage gekrabbeld, een term uit de seksuologie die slaat op een bepaalde vorm van ‘niet-penetratieve seks’, oftewel seks zonder dat er daadwerkelijk wordt geneukt. Een andere term voor frottage is daarom ‘droogneuken’. Niets menselijks is dieren vreemd: ook in de dierenwereld komt frottage (van het Franse woord voor wrijven) veelvuldig voor.

Apen, met name bonobo’s, geven zich regelmatig over een lekker potje schuren of bubbling, een variant waarbij vrouwen met hun billen tegen de schaamstreek van de man wrijven. Maar ook honden rijden met veel plezier op tegen verkeerspaaltjes of bovenbenen, en zelfs dolfijnen kennen het plezier van droogneuken in het water.

Let op, frottage is de vrijwillige variant van deze vorm van seks. Er is ook een ongewenste variant, die zich meestal afspeelt in volle trams, metro’s, liften, bij popconcerten en op andere plekken waar veel mensen op een kluitje staan. Wanneer lieden seksueel opgewonden raken van het onvrijwillige contact tussen hun lichaam en de lichamen van onbekenden spreken seksuologen van ‘frotteuristen’, Dit zijn dus de terroristen onder de goed bedoelende ‘frottagisten’. Jammer dat het altijd weer een kleine groep slecht opgevoede puberjongetjes is die het voor vele ‘liefdevolle wrijvers’ verpest.