Gedrag chimpansee en politicus bijna gelijk

Algemeen Dagblad, 8 september 2005

Een mooi moment aan tafel bij Barend & Van Dorp, tenminste als je graag ziet hoe apen met elkaar omgaan. De gasten: politicus in spe Peter R. de Vries en de gedwongen politicus in ruste Frits Huffnagel. De eerste gaat 16 mei 2007 een monsterscore halen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, de tweede moest de Amsterdamse gemeentepolitiek verlaten na ‘een foutje’ in zijn belastingaangifte. Het gesprek begon heel saamhorig. Iedereen was onthutst over de al dan niet moedwillige blunders van het Openbaar Ministerie in de Schiedamse parkmoordzaak. Er werd veel gelachen.

Na de break ondervroegen BvD Huffnagel over de duizend euro onkosten per maand, die hij niet had kunnen verantwoorden met bonnetjes. Huffnagel wist niet dat je voor onkosten bonnen moest bijhouden.

En toen, vanuit het niets, schoot De Vries toe. Volkomen ontspannen zei hij dat dankzij deze handelswijze de burgers zich massaal van de politiek hebben afgekeerd. Het was gemeenschapsgeld dat Huffnagel in zijn zak had gestopt. ’Hoe zou je wethouder van financiën kunnen zijn, als je dat soort basale financiële kennis ontbeert?’ Huffnagel zat er verslagen bij. Hij sputterde nog wat, maar keek zijn aanvaller niet meer aan. Wel probeerde hij met zenuwachtige giechels de andere aapjes aan tafel in zijn kamp te krijgen. Wie meer over dit gedrag wil weten, leze Chimpansee-politiek van Frans de Waal.