Gegrilde courgettes met citroenrasp

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: bijgerecht (v)

Land van herkomst: Italië

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 40 minuten

Courgettes komen niet vaak bij ons op tafel. De groente heeft weinig smaak en is snel wat muf en waterig. Eigenlijk vinden we de courgette pas lekker als je hem niet echt proeft, zoals in een soepje of tempurabeslag. Dit gerecht je is daarop een uitzondering want de ster is hier de courgette. We eten het vaak in de zomer als bijgerecht.

INGREDIËNTEN:

  • 2 courgettes, kontjes eraf gesneden
  • 4 el olijfolie
  • handje basilicum
  • rasp van 1 citroen
  • 3 el citroensap
  • zeezout

BENODIGDHEDEN

  • grillpan

BEREIDINGSWIJZE:

Schaaf met een kaasschaaf de courgettes over de lengte in repen. Schep de courgettes over in een ruime kom, voeg 2 eetlepels olijfolie toe en hussel even om.

Zet een grillpan op het vuur en grill hierin de courgetterepen aan weerskanten totdat een mooi grillpatroon ontstaat, dit duurt ongeveer 1 minuut per kant. Leg de courgette op een grote schaal.

(Je kunt er nu voor kiezen de courgette in de koelkast te bewaren voordat je ze gaat opdienen of ze lauwwarm te serveren.)

Strooi de basilicum en de citroenrasp over de courgettes. Besprenkel ze vervolgens met het citroensap en de rest van de olijfolie en eindig met een snufje zeezout.