Geweldige minnaars

Kijk Magazine 2016, nummer 5

Redacties van bladen en kranten worden overspoeld met persberichten over ‘wetenschappelijke onderzoeken’, uitgevoerd in opdracht van een bedrijf dat graag zijn naam in de krant wil hebben. Een advertentiecampagne kost namelijk veel meer dan een onderzoekje van een dubieus bureau met een opvallende uitkomst. Redacties melden zulke resultaten gretig, omdat het lezenswaardige stukjes oplevert met een hoge attentiewaarde. Iedereen blij: het bedrijf, de bladen/kranten/sites, en de lezers, want die hebben weer gespreksstof voor bij het koffieapparaat. De enige die in een hoekje zit te huilen, is de wetenschap.

Ongetwijfeld heb ik mij – ook in deze rubriek – schuldig gemaakt aan het noemen van dit soort onderzoekjes. Sterker nog, waarschijnlijk sta ik op het punt dat weer te doen. Op de redactie van KIJK kwam een persbericht binnen met de catchy titel ‘Onderzoek Vrouwelijk Orgasme 2016’. Het ging om een onderzoek van de wereldwijde webcam-aanbieder CAM4 (‘gratis live adult webcam shows’), in samenwerking met een onderzoeksbureau dat IFOP heet. Dat moet nep zijn, dacht ik, maar IFOP bleek wel degelijk een Franse enquĂȘteur. De directeur van de Nederlandse tak van de porno cam schreef ter begeleiding: “De resultaten van ons onderzoek zijn zowel informatief als schokkend!”

Nou, dat belooft wat! Volgens het onderzoek (een online-vragenlijst ingevuld door achtduizend vrouwen tussen 18 en 69, onder wie 1005 uit Nederland) zou het aantal Nederlandse vrouwen dat ‘vaak’ klaarkomt met een partner 69 procent bedragen; veel meer dan Franse (52 procent), Duitse (59 procent) of Britse (60 procent) vrouwen, Wij Nederlandse mannen moeten dus geweldige minnaars zijn!

Dat bewijst ook de bevinding dat minder dan twee op vijf Nederlandse vrouwen (39 procent) volgens deze steekproef weleens een orgasme zou hebben gefaket bij haar huidige partner. Dat is volgens IFOP het laagst gemeten cijfer in alle onderzochte landen. Ook opmerkelijk: in Nederland komt meer dan 40 procent van de vrouwen ouder dan 60 jaar nog wekelijks klaar. We doen het dus geweldig, op het vrouwelijke orgasmefront.

Wie dieper in het onderwerp wil duiken, om bijvoorbeeld de onderbouwing van de statistieken van dit onderzoek eens onder de loep te nemen, kan surfen naar de site van CAM4, waar een handige PDF kan worden gedownload. Ik neem aan dat het bedrijf er geen moeite mee heeft als je dan ook even een van hun 75.000 dagelijkse liveseksshows bekijkt, maar daar is het CAM4 natuurlijk heus echt waar niet om te doen.