Goi xoai tom

Salade met mango en garnalen

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: voor- of bijgerecht

Land van herkomst: Vietnam

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 50 minuten

Het bestaan van dit kookboek hebben we mede te danken aan deze heerlijke salade: om de uitgeverij te overtuigen van het bestaansrecht van de ‘wereld thuis’ nodigden we hen uit om bij ons thuis wat te komen voorproeven. We bereidden een bont feestmaal van allerlei exotische hapjes. En bij de Goi xoai tom was de uitgeverij om: we kregen het gewenste groene licht!

INGREDIËNTEN:

VOOR DE DRESSING

  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1chilipeper, fijngesneden
  • sap van 1 limoen
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el rijstazijn
  • 3 el vissaus

VOOR DE SALADE

  • 12 rauwe grote garnalen, gepeld en ontdaan van het darmkanaal
  • 1 witte ui, in dunne ringen gesneden
  • ½ el suiker
  • 1 el rijstazijn
  • 2 grote, liefst onrijpe mango’s, geschild en in kleine reepjes gesneden
  • 75 g wortel, julienne gesneden
  • 3 chilipepers, zonder zaadjes en in reepjes gesneden
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
  • paar blaadjes (Thaise) basilicum, grofgesneden
  • ½ bosje munt, grofgesneden
  • handje geroosterde pinda’s, grofgehakt
  • handje gefruite uitjes

BENODIGDHEDEN

  • stoompan of stoom mandje

BEREIDINGSWIJZE:

Maak de dressing door de knoflook, de chilipeper, het limoensap, de bruine suiker, de rijstazijn en de vissaus met elkaar te mengen in een ruime kom. Zet weg in de koelkast.

Stoom de garnalen gaar in 3 à 4 minuten, je kunt ze ook even koken. Laat afkoelen en snijd door in de lengte. Doe de garnalen bij de dressing en laat ze op smaak komen in de koelkast.

Doe de uienringen in een kom en meng met de suiker en rijstazijn. Hussel even goed door en zet dit een ½ uur in de koelkast. Meng in een ruime kom de mangoreepjes met de wortel, chilipepers, lente-uitjes, de (Thaise) basilicum en de munt. Schep vervolgens de gemarineerde uienringen en de garnalen erdoorheen, samen met de dressing erdoor.

Schep de salade over op een schaal en strooi er de pinda’s en gefruite uitjes overheen.