Growers en showers

Kijk Magazine 2013, nummer 9

In de vorige KIJK had ik het op deze plek over een wetenschappelijk onderzoek uit 1978, waarin werd geconcludeerd dat heteroseksuele vrouwen, in tegenstelling tot homoseksuele mannen, geen seksuele voorkeur zouden hebben voor grote penissen. Dat was in de tijd van democratisering en nivellering. Jarenlang dacht men dat er gold: it’s not the size of the boot, it’s the motion of the ocean. Daar is men de afgelopen tijd op teruggekomen. Althans, sommige onderzoekers zijn daar op teruggekomen.

Wie zich erin verdiept, komt erachter dat er onnoemelijk veel verschillende opvattingen bestaan over het mannelijk geslachtsdeel. Sommigen denken dat vrouwen de dikte van de penis prefereren boven de lengte, anderen zijn het daar niet mee eens. Velen beweren dat mannen van verschillende rassen verschillende gemiddelde erectielengtes hebben, maar enkelen beweren juist dat dit een onverwoestbare mythe is, zoals oudere mannen gemiddeld ook geen kleinere pikken hebben dan jongere (goed dat dat eens wordt gezegd).

Ook over de gemiddelde lengte van een penis is veel geschreven. Op internet vliegen de gemiddelden ons om de oren. Iedereen is het er over eens dat erecties groter zijn dan slappe plassers, maar daarmee houdt het generaliseren op. Kun je aan een slap pikkie ook iets zeggen over het volle ornaat?

In 1996 verscheen in het Journal of Urology een studie die aantoonde dat de lengte van een erectie niet valt te voorspellen aan de hand van een blik op de slappe penis van de man. Er zijn volgens dit onderzoek twee varianten. Eén groep penissen (aangeduid als growers oftewel ‘groeiers’) begint slap nogal klein, maar bloeit dan op tot een serieus te nemen erectie, terwijl de andere groep (in vaktermen showers) slap ongeveer dezelfde lengte behoudt als stijf. Alleen als je een slappe penis uitrekt, kun je zijn lengte in erectie voorspellen, bleek in 2000. Dat is nog eens een tip.

Hebben vrouwen ook een voorkeur voor grote slappe penissen? Het antwoord hierop kwam uit Australië, waar twee onderzoekers een groep van 105 vrouwen losliet op met de computer gemanipuleerde beelden van naakte mannen. Het resultaat: penisgrootte beïnvloedt inderdaad de aantrekkelijkheid van een man. Mannen met grote ‘slappen’ scoorden hoger op ‘seksuele aantrekkelijkheid’ dan mannen met kleinere plassertjes. Terwijl die grootte dus feitelijk niets zegt over de erectielengte.

Waarom zouden vrouwen een voorkeur hebben over grote mannelijke geslachtsdelen, al dan niet in erectie? Sommige wetenschappers vermoeden dat vrouwen die een orgasme bereiken door ‘penetrerende vaginale stimulatie’ (in plaats van clitorale) liever een man met een grote pik hebben, omdat die hen beter zou bevredigen. Andere wetenschappers spreken dit echter fel tegen.

Kortom, de debatten en vragen over de grootte van de penis zullen de wetenschap nog lange tijd bezighouden. Goed nieuws, want het is een heerlijk onderwerp om – al dan niet wetenschappelijk slap over te lullen.