Help Giph aan een recept

AD Magazine 28 oktober 2016

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Op mijn aanrecht staat een pot Doesburgsche mosterd, die ik onlangs kocht toen ik in het Hanzestadje was voor een lezing. Tijdens een wandeling door het historische centrum stuitte ik op een chocolaterie die ‘mosterdbonbons’ verkocht. Martin Bril zou zeggen: het moet niet gekker worden.

Verderop nam ik plaats in Stadsbierhuys De Waag, dat volgens het Guinness Book of Records het oudste nog actieve café-restaurant van Nederland is. Als sinds 1478 worden daar magen gevuld (dus nog voor Amerika werd ontdekt door de Europeanen).

Mosterdsoepwedstrijd
Buiten stond een bord dat mijn aandacht trok. ‘Overall winnaar van de Doesburgse mosterdsoepwedstrijd’. Er is veel waar ik geen weet van heb: dit jaar werd in Doesburg voor de negentiende keer op rij gestreden om de titel ‘beste mosterdsoep van het jaar’. Ik geef toe: ze maken een puike mosterdsoep bij De Waag.

Terug in mijn keuken bedacht ik hoe ik zelf een prijswinnende mosterdsoep zou kunnen bereiden. Een paar jaar geleden heb ik gehaktballen bereid volgens een verschijnsel dat ‘the wisdom of crowds‘ heet. Als aan duizend mensen wordt gevraagd te schatten hoeveel een stier weegt zal het gemiddelde antwoord dicht in buurt van het werkelijke gewicht liggen. Van veel verschillende gehaktbalrecepten heb ik de ingrediënten geturfd en daarna een gemiddelde bepaald voor een ‘universele gehaktbal’.

Is een gemiddelde bal lekkerder dan die van de beste kok? Ik durf die competitie aan (nog steeds word ik op straat door onbekenden nageroepen dat mijn ballen hen bevielen). Zou dit procédé ook toepasbaar zijn op mosterdsoep, bedacht ik. En dus ben ik verschillende recepten voor mosterdsoep gaan verzamelen. Op internet en in kookboeken vond ik er vele. ‘Zachte mosterdsoep’ (met bieslook). ‘Mieks mosterdsoep’ (met witte wijn en knoflook). ‘Groninger mosterdsoep’ (met Groninger metworst). ‘Dutch Mustard Soup‘. ‘Potage à la moutarde façon Hollandaise‘.

Mailen
Om een écht goede universele mosterdsoep te maken heb ik er meer nodig. Maakt u weleens mosterdsoep? Mail uw recept naar binnenenbuiten@persgroep.nl [Dit artikel stamt uit 2016 dus heeft het geen zin meer te e-mailen]. Uit alle beschikbare mosterdsoeprecepten zal ik de ‘universele mosterdsoep’ destilleren, die hopelijk moeiteloos zou moeten kunnen concurreren met de inzendingen van de jaarlijkse mosterdsoepwedstrijd in Doesburg. Ik hoop stiekem op een uitnodiging om – met uw hulp – aan dat evenement te mogen meedoen.

Om in de stemming te komen deze week een recept om zelf mosterd te maken.

AAN DE SLAG
Ingrediënten

  • 100 gr mosterdzaad
  • 22 ml azijn (wittewijnazijn, dragonazijn of wat u maar wilt)
  • 1 tl specerij (bijvoorbeeld kurkuma)
  • 50 gr suiker (of honing)
  • peper
  • 1 tl zout

In haar boek Home Made geeft tv-kok Yvette van Boven een makkelijk recept voor basismosterd, dat ik hier met liefde leen. Mosterd maken is niet moeilijk, als je een keukenmachine hebt en zorgt dat je niet te diep inhaleert als het mosterdzaad staat te draaien. Laat het mosterdzaad weken in de azijn (dit kan variëren van een uur tot een nacht). Doe het geweekte zaad in een keukenmachine, samen met het zout, peper en uw favoriete specerij (dit kan nootmuskaat, kervel, karwijzaad, knoflookpoeder, curry, kurkuma of wat dan ook zijn) en suiker of honing. Laat dit een minuut of zes tot een kwartier draaien. Doe de mosterd in een pot en bewaar de pot in de koelkast (hoe langer u wacht, hoe beter de smaak). Maak met deze mosterd een mosterdsoep en stuur uw recept naar binnenenbuiten@persgroep.nl.