Hese stemmen

Kijk Magazine 2010, nummer 2

Ik schrijf deze column in bed, wat leuker klinkt dan het is. Naast me staat een glas dampende citroendrank met paracetamol, en mijn bewustzijn dobbert in een meer van wat in het Latijn mucus heet (slijm). Op Wikipedia lees ik dat dit een oplossing is van macromoleculen in water. En: ‘Als de concentratie van de verdikkende moleculen groter wordt, ontstaat meestal een gel.’ De groengekleurde gel uit mijn keel maakt mijn humeur er niet vrolijker op.

Mijn vrouw kwam zojuist de kamer binnen en vroeg of alles goed ging. “Ja hoor”, antwoordde ik hees. “Oeh, sexy stem!” zei ze. Ik heb op dit moment inderdaad wat wordt genoemd a bedroom voice. Zowel bij mannen als vrouwen zijn lage schorre stemmen erotiserend. Onlangs werd Sean Connery verkozen tot man met de geilste stem van Groot Brittannië en Demi Moore zou volgens een poll beschikken over de meest opwindende stem van het universum. Zowel Connery als Moore hebben een schor, bijna raspend keelgeluid.

The sound of sexiness

Een hese stem, lees ik op internet, is meestal het gevolg van een ontstekingsproces van stembanden of keelholte. Wat daar erotisch aan is, is mij niet duidelijk. Toch blijken onze stemmen meer over ons fysiek te verraden dan we zouden denken. Ze voorspellen zelfs veel over iemands karakter, positie op de sociale ladder en de mate waarin hij of zij geneigd is overspel te plegen. Uit studies blijkt dat als het stemgeluid ons bevalt, wij het uiterlijk van de eigenaren van de stem vaak aantrekkelijker zullen vinden dan het uiterlijk van de mensen achter stemmen die onze weerzin opwekken.

Onderzoekers van de universiteit van Albany in de staat New York lieten mensen blind stemmen beoordelen, waarna werd gekeken naar de lichaamsmaten van de personen achter de stem. Wat bleek? Vrouwen met aantrekkelijke stemmen hadden slanke tailles en mannen met opwindende stemmen brede schouders (eigenschappen van het klassieke schoonheidsideaal). Mensen met aantrekkelijke stemmen zijn bovendien over het algemeen op jongere leeftijd ontmaagd, hebben meer sekspartners en neigen gemiddeld eerder tot ontrouw.

Dat vrouwen vallen op mannen met een zware stem is allang geleden vastgesteld. Recente studies wijzen uit dat deze voorkeur ook te maken heeft met hun ovulatiecyclus. Zo moesten heteroseksuele vrouwen luisteren naar het zoetgevooisde geluid van mannen die hen probeerden te verleiden tot een afspraakje, en die later beoordelen. Wat bleek? Mannen met hogere stemmen maakten een bescheiden kans op vaste relaties, maar mannen met diepe stemmen genoten een overduidelijke voorkeur waar het ging om snelle seks. En deze kerels werden ook nog het meest gewaardeerd door vrouwen die in hun vruchtbare periode zaten.

Andersom tekent zich hetzelfde beeld af. Stemmen van vrouwen in hun vruchtbare periode worden sexyer gevonden dan stemmen van ongestelde dames. Mijn vrouw komt weer de kamer binnen met thee. “Dank”, zeg ik hees. “Oeh, nog steeds die sexy stem”, zegt ze lachend en volgens mij uitermate vruchtbaar. Zuchtend neem ik nog een paracetamol, hopend dat mijn hese stem blijft, maar de keelpijn verdwijnt.