Het leeslazerus

Top 100. De mooiste midprice edities voor 25,- per stuk

De Bijenkorf zet de toon

Op vakantie krijg ik steevast het leeslazerus. Normaal lees ik ongeveer vijftig tot honderd bladzijden per dag, maar op reis voer ik dit aantal vaak op tot vijfhonderd tot duizend. Niets leest zo lekker als op een of ander eiland, in een hangmat, met een wakatiki-shake en mijn vriendin binnen handbereik en oceanen van lege tijd in het verschiet.

Nu is er natuurlijk het probleem welke boeken mee te slepen op vakantie. Vroeger, jaren geleden, pakte ik mijn hele bibliotheek in, tezamen met een zwembroek en een tandenborstel. Het idee om op reis te zijn en plotseling een bepaalde roman (bijvoorbeeld Het verzonkene) van een bepaalde schrijver (bijvoorbeeld Jeroen Brouwers) te willen herlezen en dat dan niet te kunnen om de simpele reden dat ik het vergeten was mee te nemen, leek me ondraaglijk.

Op een gegeven moment was het niet meer realistisch om al mijn boeken mee te zeulen, en dus ging ik over op plan B: ik nam nog steeds heel veel boeken mee, maar in pocket vorm. Deze zijn veel lichter en veel goedkoper. Maar een nadeel van pockets is dat ze niet bepaald vooraan hebben gestaan toen de Schepper de mooie vormgeving verdeelde. Sterker nog: pockets zijn eigenlijk niets meer dan je boekenkast vervuilende ingenaaide stapels gerecycled toiletpapier.

Gelukkig sinds kort kan ik overschakelen op plan C: in plaats van pockets neem ik midprice-boeken mee. Dit zijn vaak zeer fraai vormgegeven grotere pockets voor een standaardprijs van vijfentwintig gulden. Prettig voor op vakantie en je kunt ze schaamteloos in je boekenkast kwijt. Zo heb je dubbel plezier van je leeslazerus.