Het leukste wafelijzer dat ooit heeft bestaan

AD Magazine, 4 januari 2020

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Rubriek: Gipharts kookeiland

Ineens zit Ronald Giphart opgescheept met een guitig bedoeld souvenir uit de maand december.

Januari is eindelijk daar, de gourmetstellen kunnen weer in de dozen, de zilverspar terug in de tuin, de ballen voor een jaar opgeborgen op zolder. Tijd om te ontslakken, te ontvetten en te ontnuchteren. En de balans op te maken van de al dan niet overbodige guitige presentjes en frutsels die afgelopen sinterklaas en kerst zijn rondgestrooid.

Zo ontving ik afgelopen maand als ludiek cadeautje van een van mijn dierbaren een roze wafelbakker. Een wat? Een roze wafelbakker. Het apparaat staat op de foto bij dit stukje, en zoals u ziet oogt het als een stuk kinderspeelgoed. Nu mag je een gegeven paard niet in de bek kijken, maar stiekem heb ik gegoogeld wat mijn dierbare mij eigenlijk waard vond voor een amicaal plaagstootje.

Mijn ludieke roze wafelmaker kostte nog geen twintig euro, zag ik, maar daarvoor kreeg ik – volgens de site van de winkel- wel ‘de leukste wafelmaker die ik ooit zal tegenkomen’.

Het ijzer heeft vijf vrolijke hartvormige vakken die in een punt naar elkaar toelopen. De grap van het ding is natuurlijk dat lieflijke roze kleurtje, dat eigenlijk benadrukt dat koekjes en wafels bakken toch vooral iets voor meisjes is.

Daarom had ik het ook cadeau gekregen.

En zo zat ik met een roze wafelapparaat. Op internet zocht ik wafelrecepten, toen mijn oog viel op nieuwjaarskoeken. Kijk aan, misschien kon ik het nuttige met het onaangename verenigen.

Er bleken meerdere soorten nieuwjaarsbaksels te bestaan. In Tilburg worden met nieuwjaar traditioneel koeken gebakken die iets weghebben van speculaaspoppen, met in zwierige geglazuurde letters aangebrachte gelukswensen.

Ook bestaan er zogenoemde ‘kniepertjes’, oftewel nieuwjaarskoeken, in het oosten en noorden van het land. Die hebben iets weg van ijshoorntjes, maar ze zijn veel zoeter en smaken naar kaneel. In december worden deze koeken plat geserveerd, maar in januari bereiden bakkers ze in rolletjes die worden gevuld met room (volgens sommigen symboliseren zij zo het komende jaar).

Nu worden kniepertjes, las ik, gebakken op een plat wafelijzer of een stroopwafelplaat, maar wellicht zou ik ook mijn nieuwe roze wafelmachine kunnen inzetten.

En daarom toog ik aan de slag om een dik wafeldeeg te bereiden, dat een nachtje in de koelkast moest rusten. De volgende ochtend installeerde ik mijn plagerige decembercadeau en zowaar voldeed deze uitstekend: onverwachts bakte ik weliswaar harde, “maar zeker niet onsmakelijke nieuwjaarswafels.

Een zoet begin van het nieuwe jaar!

Nieuwjaarskoek

  • 500 g patentbloem
  • 500 g suiker
  • 1 tl kaneel
  • 250 ml gesmolten boter
  • kopje water
  • 2 eieren

Benodigdheden

  • roze wafelijzer of oublie- of knieperijzer

Meng de bloem met de suiker en de kaneel. Giet de gesmolten boter erbij en voeg de eieren en het kopje water toe. Kneed alles tot een dik deeg. Laat dit een paar uur in de koelkast staan. Schakel het wafel- of oublieijzer in en laat het heet worden. Maak stukjes deeg ter grootte van een mandarijn en leg deze op het ijzer. Druk het deksel goed aan en verwarm de nieuwjaarswafels tot ze goudbruin zijn. Geef uw wafelijzer na gebruik door aan iemand anders, bijvoorbeeld aan een fotograaf die een foto van uw baksels is komen maken.