Hoe is hagelslag eigenlijk ontstaan?

AD Magazine, 20 oktober 2018

Nederland speelt in de Champions League van Geluk en van alle kinderen ter wereld zijn – volgens Unicef – Nederlandse het gelukkigst. Een van de oorzaken hiervoor zou zijn dat bijna nergens op aarde zo vaak gezamenlijk wordt ontbeten als bij ons. En wat maakt ons ontbijt zo de moeite waard? Volgens mij: chocoladehagel. Wij zijn het land van hagelslag, onze nationale identiteit.

De chocoladekorrels zijn namelijk typisch Nederlands en verder alleen te verkrijgen in België, Indonesië en Suriname. Hagelslag is het korfbal onder de broodbeleggers.

Over de vraag hoe hagelslag is ontstaan verschillen de verhalen. Ongeveer honderd jaar geleden zou de directeur van een dropfabriek tijdens een gure dag op het idee van hagel als broodbeleg zijn gekomen (het hagelde grote korrels).

Chocoladehagelslag kwam vijftien jaar later, toen chocoladefabrikant Venz (een ‘afkorting’ van De Vries en Zonen) de korrels begon te produceren.

Inmiddels hebben wij Nederlanders een quadriljard aantal hagelslagkorreltjes verorberd (een 1 met 27 nullen). En: we zijn niet alleen het land van hagelslag, maar ook dat van idiote combinaties mét hagelslag. Twee weken geleden vroeg ik twitteraars welke maffe combinatie mensen zoal op hun brood smeerden. De reacties waren overweldigend.

Eric Spaans noemde, net als Frits Eijkhoudt en Renate: kaas en hagelslag. Variant van Mlijn: komijnekaas met hagelslag (puur!). Rob Hooglands bijdrage: leverworst met hagelslag (zo belegde ik mijn brood vroeger ook vaak). Nadin Simons-Jovanovic: pindakaas met hagelslag, oftewel ‘broodje snickers’. Natasja: cracker banaan met hagelslag. Maarten Boots: honing met hagelslag. Oostlander/Verhoeven en Jordy Jannink: jam met hagelslag. Géke de Ruiter is specifieker: perzikjam met hagelslag.

Eveline Riepen: appelstroop met hagelslag. Anils kleindochters: chocopasta met hagelslag. Giovanna: speculoos met hagelslag. Jilke Jansen: beschuit met aardbeien en hagelslag. Alice: Gelderse worst en hagelslag (dat is inderdaad even slikken). Echt vreemd vond ik de volgende inzendingen. Silia Uijterlinde: hagelslag met sambal. Jan ’t Lam: pindakaas, hagelslag en sambal. Kris P.: mosterd met hagelslag. Lilianne v/d Beek: hagelslag met augurk. Maaike van Dantzig: salami met hagelslag. Erik Baan: gebakken ei met hagelslag. Danny Janssens zoon: kroepoek met hagelslag.

Het zijn al deze uitdagende, gewaagde en ridicule combinaties die ons het gelukkigste land ter wereld hebben gemaakt. Strooi hagelslag, be happy.

Recept voor chocotruffels
Voor 15 exemplaren

200 g pure chocolade
1 el melk
50 g roomboter
pure hagelslag
eventueel: 2 tl truffelolie

Er zijn niet veel recepten waarin hagelslag een bepalend ingrediënt is. Deze chocoladetruffels zijn een uitzondering. Smelt de chocolade in een steelpannetje au bain-marie. Roer de boter en melk erdoorheen als de chocolade volledig is gesmolten. Zorg voor een mooie homogene massa. Je kunt bij wijze van maf ingrediënt aan deze mix twee eetlepels truffelolie toevoegen voor ‘chocoladetruffels met een lichte truffelsmaak’. Mijn vrouw walgt overigens van deze combinatie, ik vond hem best aangenaam. Laat het chocolademengsel (met of zonder de truffelolie) op het aanrecht afkoelen totdat je er balletjes van kunt draaien. Draai er circa vijftien, vul een bord met hagelslag en rol de balletjes erdoorheen. Je kunt deze truffels ook eten met kaas, augurk of een gebakken ei.