Hup Cuijk (en Groenlo)!

Column oude website, 23 november 2000

IN DE AUTO

Het is 23 november, 13.45 uur. Ik zit naast Emmelie M. van uitgeverij Podium die mij in deze regenachtige dagen door Nederland rijdt (bij Podium hebben ze erom geloot wie mij per toerbeurt moet chauffeuren, en Emmelie heeft het vaakst het langste strootje getrokken). We zijn op weg naar Zwolle en later vandaag veroveren we Enschede.

Mensen vragen soms bezorgd of ik het niet vernederend vind om ‘overal in het land’ mijn boek te moeten promoten, maar dat is het helemaal niet, al heb ik wel soms het gevoel in een tekenfilm van Peter van Straaten te zitten.

Zo was ik in een plaatsje in het westen des lands, waar het niet alleen stortregende maar waar ook het ebolavirus leek uitgebroken. Gevolg: in twee uur tijd kwamen er precies vierentwintig mensen een van mijn boeken laten signeren. Dat is twaalf per uur. Dat is iedere vijf minuten één. Nu duurt het signeren van een boek (met een beetje oprekken en een extra lange opdracht) dertig seconden, dus van de twee uur in die boekhandel heb ik honderdacht minuten positief-christelijk om me heen moeten kijken. Je moet erg van jezelf houden om geen enorme teringhekel aan jezelf te krijgen als je je zo ziet zitten: in een troosteloos winkelcentrum van een troosteloze plaats, eenzaam en vooral niet te arrogant glimlachend naar pennen-, tijdschriften- en pornoblaadjeskopende, verregende buitenwijkers.

Gelukkig kan het ook totaal anders. Er zijn ook nog plaatsen als Cuijk (Noord-Brabant) en Groenlo (Achterhoek, welke provincie dat ook mag zijn). In die laatste stad (Groenlo heeft met zijn achtduizend inwoners stadsrechten) bleef het, volgens de plaatselijke krant Tubantia, ‘nog lang onrustig na Gipharts voorleesbeurt’ en zo was het ook.

Kan iemand mij misschien even wat huizenprijzen rondom Groenlo mailen, want ik denk er serieus over te verkassen. Ook in Cuijk zou ik best willen wonen. Nu krijg ik per boek ongeveer tien procent van de verkoopprijs, mijn nieuwe roman kost 34,90, en dat betekent dat ik met deze column 17,50 ga verdienen, want de Cuijksteressen Mieke, Ilona, Kristel, Peggy en Jozefien hebben alle vijf beloofd dat ze mijn nieuwe boek zouden aanschaffen als ik hen in deze column zou noemen. Jozefien voegde daar nog aan toe dat ze haar hele familie van mijn boeken zou voorzien als ik na haar naam een hartje zou zetten en de naam Hickia. Jozefien Hickia. Zo, wat zal mijn verkoop in Cuijk stijgen!

Ronald Giphart
(jrg 1/4)