IENS Restaurantgids 2009

By hans, 14 april 2015

Culinair genieten [Ronald Giphart]

‘Sinds een paar jaar ga ik uit eten volgens het ‘wat zullen we ons over vijf jaar nog van deze maaltijd herinneren?’-principe. Mijn vrouw en ik kunnen ons nog enkele maaltijden van tien jaar geleden voor de geest halen, dat zijn de meest indrukwekkende gerechten. Bij Karel V in Utrecht aten we ooit een ‘uitsmijter’ van briochebrood, eendenlever, truffel en kwartelei – daarmee is het voor ons eigenlijk allemaal begonnen. Wij hebben onze gelukkigste niet-seksuele momenten bij lunch of diner. Van De Liefde En De Maag. Sinds een paar jaar houden we een boekje bij met Culinaire Hoogtepunten. Hoog in de top staat een mondvermaakje dat we kregen in een restaurant in Luxemburg (later lazen we dat het twee Michelinsterren had), een amuse van een witte mousse van bloemkool. Ook hoog kwam een voorgerecht van drie bereidingen van eendenlever, dat we aten bij Het Grachtenhuys in Utrecht (dat helaas niet meer bestaat). En de voorlopig ongedeelde eerste plaats in mijn boek was een hoofdgerecht bij de Maastrichtse chef Toine Hermsen. Ons hoofdgerecht, een ossenhaas met jus van champignons en truffels bevestigde dat. De schotel was zo intens goed dat ik – een emotie die ik bij voedsel daarvoor nooit had – tranen in mijn ogen kreeg. Dat is culinair genieten.’

Eind.

Met 1590 Restaurants in 10 steden en omgeving een actueel en objectief overzicht van de restaurants in Nederland.

IENS staat voor democratische en onafhankelijke restaurantinformatie en is – als de meest complete restaurantgids – een begrip in culinair Nederland. Voor 2009 is de restaurantgids met alle toplijsten compleet gerestyled. Alle pagina’s zijn full color en hebben een fris, nieuw design, waardoor je alles snel kunt terugvinden. In één oogopslag. Bekende Nederlanders – zoals Bart Chabot en Ronald Giphart – geven zich ‘culinair bloot’, en topkoks van kwaliteitsrestaurants delen hun lekkerste recepten, in geuren en kleuren. Maak ten slotte kennis met de mensen achter IENS, die vertellen wat voor hen het absolute toppunt van culinair genieten is!

Titel: IENS Restaurantgids

Sub titel: 1590 restaurants in 10 steden en omgeving 2009

Schrijver: Iens Boswijk

ISBN: 9077177341

NUR: 504

Jaar: november 2008

Druk: 1ste

Uitgever: IENS Independent Index BV

Eindredactie en coördinatie: Tim Wong

Vormgeving: Ecco Fatto! BV / JeanPaul Commandeur

Museuminformatie & fotografie: Eliza Perez

Omslagfoto: Peter Kooijman

Fotografie: Peter Kooijman

Visagie omslagfoto: Ina Witsiers

Drukker: Krips, Meppel

Pagina’s: 344

Afmetingen: 24 x 17 x 1,8 cm

Type: Paperback

Inhoud:

CULINAIR GENIETEN

  • Jean Beddigton
  • Nicolaas Klei
  • Bart Chabot
  • Ronald Giphart
  • Dan Faber
  • Ivan Wolffers
  • Lucille Werner
  • Karin Luiten

TOP 20 SUBLIEM ETEN

MUSEUM RESTAURANTS

  • FOAM
  • Museum het Schip
  • Van Gogh Museum
  • Joods Historisch Museum
  • Tropenmuseum
  • Gemeentemuseum Den Haag
  • GEM
  • Teylers Museum
  • Het Dolhuys
  • Boijmans van Beuningen
  • De Dubbele Palmboom
  • De Kunsthal
  • Centraal Museum Utrecht
  • Het Spoorwegmuseum
  • Cobra Museum
  • Museum Volkenkunde
  • Museum de Pont

TOP 20 GASTVRIJE SERVICE

TOP 20 PRACHTIG DECOR

TOPPERS IN ALLE SMAKEN

  • Vive la France
  • Wat je van ver haalt
  • Tea for two
  • Het neusje van de zalm
  • Confusion
  • Latin delight
  • Stadse gezelligheid
  • Lazy Sunday afternoon
  • Verantwoord groen
  • Heerlijk Afrika
  • Let’s go international
  • Hollands glorie
  • Bella Italia
  • Duizend-en-een-nacht
  • Buiten eten
  • Zon, zee en siësta
  • Business as usual

DE RESATURANTS

  • Amsterdam
  • Arnhem
  • Den Bosch
  • Den Haag
  • Eindhoven
  • Groningen
  • Haarlem
  • Maastricht
  • Rotterdam
  • Utrecht
  • Rest van Nederland

RECEPTEN VAN CHEFKOKS

  • Mister Kitchen
  • Dorset Mansion House
  • Solo
  • Blauw Amsterdam
  • Lute
  • De Librije
  • De Watergeus
  • Beddington’s
  • Paul van Waarden

EN VERDER

  • Voorwoord
  • Handleiding met legenda
  • Column van Iens Boswijk
  • Recent geopende restaurants

INDEXEN

  • Alfabetisch
  • Soort keuken
  • Ontbijt
  • Lunch
  • Souper
  • Zondagsbrunch