IJkgebouw

Uit: TopSpots De veertig euro club [Jan Bartelsman, november 2019]

Historie

Het eerste dat opvalt aan het IJkgebouw is de grootsteedse aanblik en de overweldigende geur bij binnenkomst. Het pand langs het Noordhollandsch kanaal werd in 1877 gebouwd als hoofdkantoor van de inspectie op maten en gewichten. Na 1908 werd het een school en vanaf mei 2016 een restaurant.

Graffiti

Eigenaren Marcel Hansen en Ramona Nijssen hebben goed nagedacht over architectuur, sfeer en stijl van koken. Een mooi voorbeeld hiervan is de graffiti: decennialang was het gebouw een magneet voor Alkmaarse verfartiesten. In plaats van de strijd met hen aan te gaan, heeft het IJkgebouw deze straatkunstenaars juist gevraagd hun pand te versieren met bijzondere tags en afbeeldingen.

Eigenzinnigheid

Alles in het IJkgebouw straalt eigenzinnigheid uit. Het restaurant heeft een fraaie glazen aanbouw met een terras, en in de grote open keuken staat een indrukwekkende rotisserie. Hier werkt een keukenbrigade die de pretentie heeft pretentieloze gerechten zo geweldig mogelijk naar de tafels te sturen. En dat lukt.

Ruig-rauwe geur

Het menu dat wij kregen bestond uit een bijzondere tartaar van rund met zoetzure biet, een smaakvolle bisque d’hommard en een imposant stuk parelhoen filet met truffelrisotto. Schotels die ze ons iedere dag zouden mogen voorschotelen.

Gaan we terug naar onze eerste indruk: de ruig-rauwe geur van dit restaurant, het verwachtingsvolle bouquet van brandend hout, gebraden vlees en bedwelmende gedestilleerde dranken. Alleen al voor die geur wil ik terug. Alkmaar mag trots zijn op het IJkgebouw.

Info

Openingstijden: Di t/m zo 10.00 uur – 0.00 uur

Keuken(s): Frans – internationaal

Bijzonderheden: Vergaderruimte/private dining, geregeld gerenommeerde gastchefs.

Contact:

Alckmariapad 2

1811 ML Alkmaar

t: +31 72 5826036

e: info@ijkgebouw.nl

w: www.ijkgebouw.nl/home