Ik ben het even Koeweit

Vara Gids 49, 7-13 december 2013

Kalverliefde

DWDD University onderwijst ons een uur lang over de koe. Vijf schrijvers (Herman Brusselmans, Mensje van Keulen, Robert Vuijsje, Charlotte Mutsaers, Ronald Giphart en Tommy Wieringa) en Kamagurka over het oerhollandse beest.

Hieronder het stuk van Ronald Giphart:

Ik ben het even Koeweit

Bladen en programma’s weten al jarenlang van voortwoekerend hersenrot niet meer wat ze moeten bedenken om zo hilarisch en ontwapenend mogelijk uit de hoek te komen.

Een jaar of dertien geleden bedacht het helaas inmiddels ter ziele gratis treintijdschrift Rails het wilde plan om een heel nummer over koeien te maken. Omdat dankzij de Engelse gekke-koeienziekte de koe in opspraak was geraakt wilde Rails eerherstel voor het edele dier. Anton Corbijn zou portretfoto’s van koeien schieten, beroemde modellen zouden zich in koeienvellen hullen, een kok bedacht een recept voor rundvlees in een hartige saus van koetjesrepen, iemand zou Ronald Koeman interviewen en er werd een idioot op uitgestuurd om te zoeken naar ‘de koe in Koeweit’. Die idioot was ik.

Om de NS tevreden te houden moesten reisreportages in Rails normaliter een link hebben met locomotieven; treinroutes, stations of andere gaapverwekkende spoorparafernalia, maar in dit geval mocht daar voor de verandering beentje mee worden gelicht. Voor de meest enigmatische reis van mijn leven moest ik eerst in Den Haag uren lang worden gescreend op de Koeweitse ambassade voordat ik van Sjeik Jaber al-Ahmad al Jaber al-Sabah een visum voor maar liefst drie dagen kreeg, onder de strikte voorwaarde dat ik geen letter over religie, politiek of de golfoorlog zou schrijven. Ok√©, ik heb inderdaad koeien gevonden in het walmend luxueuze dictatoriale oliestaatje (met name op de markt, met kop en al uitgestald, of als bekleding van de peperdure wagens die daar bij ontstentenis van goed treinverkeer rondrijden), maar bij terugkomst in Nederland bleek mijn reis helaas toch voor niets te zijn geweest. Inmiddels was er bij ons een uitbraak van het MKZ-virus geweest, waarop de actualiteitenprogramma’s avond aan avond beelden uitzonden van grijpmachines die nastuiterende koeienkadavers in containers dumpten. Wijs besloot Rails de geplande vrolijke koeienspecial toch maar in zijn geheel te schrappen. Tot zover mijn zoektocht naar de koe in Koeweit.