In Het Zweet Des Aanschijns is een verzamelbundel uit 2000 met medewerking van Koos Van Zomeren, Joost Zwagerman, Annemarie Oster, Marga Minco, Cees Noteboom, Yvonne Kroonenberg, Jan Kuitenbrouwer, Ronald Giphart, Pim Fortuyn en Martin Bril.

In het zweet des aanschijns

By hans, 19 juni 2014

Tien auteurs uit de top van de Nederlandse literatuur en journalistiek vertellen over de minder leuke kanten van werk. ‘Ik houd niet van werk, maar ik duld het van anderen,’ citeert Ronald Giphart, die onderwijl het relaas over de verschrikkelijke baas van zijn vriendin aanhoort, en ook Cees Nooteboom benijdt andermans werk niet. Martin Bril had zelf een serie vreselijke banen en Annemarie Oster put tevredenheid uit ogenschijnlijk erg werk. Joost Zwagerman gaat een huis kopen in Amsterdam-Zuid waarbij hij nogal wat gevaren tegenkomt, evenals Koos van Zomeren die met name één groot gevaar van zijn werk beschrijft. Marga Minco verhaalt over goed bedoelde, maar vergeefse arbeid, en Yvonne Kroonenberg doet dat op haar geheel eigen manier. Pim Fortuyn verhaalt over omstandigheden die de beste intenties om zeep kunnen helpen en Jan Kuitenbrouwer ten slotte kijkt op hilarische wijze terug op zijn eerste baan in ‘Blut’.

Iedereen kan vertellen over de minder leuke zaken waarmee het professionele leven gepaard gaat, en dat doet een ieder ook veelvuldig.

Rest altijd nog de keus om van baan te veranderen. De één reageert op een advertentie in de krant, de ander verandert van baan door bemiddeling van een executive searchbureau. Een derde wordt schrijver. De auteurs van de speciaal voor deze bundel geschreven korte verhalen deden dat. En met succes.

In Het Zweet Des Aanschijns is een uitgave van Jelsma & Company b.v. en Jelsma Interim b.v. ter gelegenheid van het jaar 2000. Alle verhalen en illustraties werden in opdracht speciaal voor deze uitgave gemaakt.

Titel: In Het Zweet Des Aanschijns

ISBN: onbekend

Jaar: 2000

Druk: 1ste

Uitgever: p/a Sebes & Van Gelderen Literary Agents

Redactie en productie: Sebes & Van Gelderen, Paul Sebes, Hilversum

Illustraties: Sieb Posthuma, Amsterdam

Vormgeving: Studio Tint, Sonja Moenen, Den Haag

Druk: Drukkerij G.B. ’t Hoofd b.v., Rotterdam

Pagina’s: 111

Pagina’s Giphart: 85 – 94

Afmetingen: 21,5 x 23,5 x 0,9 cm

Type: Hardcover

Inhoud:

 • Erwin Bouwman, Sylvia de Groot, Ot Jelsma – Voorwoord
 • Koos Van Zomeren – Een Hoofd Vol Rook
 • Joost Zwagerman – Droomspelonk
 • Annemarie Oster – VEWIN
 • Marga Minco – De Donkere Kamer
 • Cees Noteboom – Het lijden En De Genezing Van Vleermuis. Ofwel Dierendokters Zijn Ook Dokters
 • Yvonne Kroonenberg – Uitzichtloos
 • Jan Kuitenbrouwer – Blut
 • Ronald Giphart – De Veertien Punten Waaraan We Een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Kunnen Herkennen
 • Pim Fortuyn – Hoogleraar Zijn: Verschikkelijk!
 • Martin Bril – 4x Am Arbeit