Jesse Klaver is tofu

AD Magazine 12 maart 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

De Haagse kok/wervelwind Pierre Wind heeft een bijzondere vorm van wat ‘synesthesie’ (vermenging van zintuigen) wordt genoemd: Pierre ziet in álles voedsel. Bijvoorbeeld in mensen. Een paar jaar geleden traden we regelmatig samen op, waarbij Pierre toeschouwers uit het publiek direct associeerde met gerechten.

Omdat we woensdag [maart 2017] een nieuwe Tweede Kamer kiezen, vroeg ik hem speciaal voor deze krant om zonder na te denken te reageren op lijsttrekkers. Welke gerechten of ingrediënten schieten Pierre stante pede te binnen?

Bij Sybrand Buma (CDA) denkt Pierre direct aan een zure bom. ,,Zo’n hele grote. Heeft met de kleur te maken natuurlijk. En met het zure.”

Mark Rutte (VVD)? ,,Bij hem zie ik een Michelinsterrengerechtje voor me: iets wat er mooi uitziet, maar weinig om het lijf heeft. Er zit geurende truffel in, want Mark is een verleider. En ook witlof, want onder het mooie, zit het bittere. Nee! Ik denk bij Rutte aan een soufflé. Mooi gerecht, maar zakt uiteindelijk toch in elkaar.”

Bij Lodewijk Asscher (PvdA) heeft Wind een associatie met een stoofpot van vroeger, al zijn de spruitjes bij hem roergebakken en niet kapotgekookt. ,,Om een of andere reden zie ik een knaagdier voor me. Een stoofpot met spruitjes, ontbijtkoek en gestoofde konijn.”

Emile Roemer (SP) is ‘een boterham met pindakaas, in een broodtrommeltje, met misschien een klein likje sambal’.

Van Jesse Klaver (GroenLinks) wordt Pierre even lyrisch. ,,Tofu natuurlijk, vanwege de strijd tegen CO²-uitstoot. Tofu is redelijk smakeloos, maar in sojasaus geweekt en gebakken in bloem kun je er wel iets smakelijks van maken. Tofu is een spons, net als Jesse Klaver.”

Bij Marianne Thieme (PvdD) ziet Wind raw food, maar natuurlijk wel vegetarisch. ,,Een rauwe salade met fris, knapperig, bitter en scherp.”

Alexander Pechtold (D66) is natuurlijk een karbonade met groenten eromheen. Geen vlees van de kiloknaller, maar van een goede slager. ,,En dan een jus met zoethout, want Pechtold is een zoethouder. Hij drinkt er melk bij.”

Bij Henk Krol (50 Plus) ziet Pierre een bouillon van taaie oude soepkip. ,,Getrokken van zo’n kip die maar bleef kakelen.”

En dan Geert Wilders (PVV). ,,Ik heb meteen een beeld van rechtsgedraaide yoghurt. Zo’n volle biest. Met kersensaus, die je er nooit meer uitkrijgt als je die morst. Er moet ook nog iets volslagen onverwachts bij. Ramboetan, oftewel stekelvrucht. Ken je dat? De vrucht wordt ook wel harige lychee genoemd. Daar denk ik aan, bij Wilders. Roomblanke yoghurt met een harige lychee.”

Het gerecht

Omdat we een keuze moeten maken, koos ik voor Jesse Klaver. Hij heeft een Marokkaanse vader en een Indische moeder, vandaar dit eclectische gerecht.

Ingrediënten:

blok verse tofu
100 ml sojasaus
100 g bloem
1 tl ras el hanout
1 tl sambal badjak
2 tenen knoflook, geperst
1 tl korianderpoeder
1 tl komijn
1 tl gemberpoeder
1 el fijngehakt citroengras
1 tl citroenraspsap van een halve citroen
100 ml water

Snijd de tofu in plakken van 1 cm. Leg ze in een kom. Giet er sojasaus over en laat marineren. Doe bloem in een kom, met ras el hanout, sambal badjak, knoflook, komijn, koriander, citroengras en -rasp, gemberpoeder en citroensap. Leng aan met water. Roer tot een dik beslag. Doe er zout bij. Verhit olie tot 180 graden. Laat tofu uitlekken, haal de plakken door het beslag en frituur tot ze bronsbruin zijn. Laten uitlekken – en hopen dat je het goede hebt gekozen.