Bevat een interview met Robert en Hans Gaarlandt over Ronald Giphart en Ferdinand Bordewijk

Juist Elsevier

By hans, 4 december 2015

Elsevier Juist is het maandblad naast het weekblad. Een groter formaat, luxueuzer papier en meer ruimte voor fraai beeld. Met de pijlers Weten, Verdienen en Beleven geeft Juist evenveel verdieping als leesplezier.

Juist Elsevier december 2015 nummer 24 Jaargang 3

Juist Elsevier, interview, Robert en Hans Gaarlandt, Ronald Giphart, Ferdinand Bordewijk

Titel: In ban van…

Schrijver: Sanne Wolters

Fotograaf: Robin Utrecht

Robert (49) en Hans Gaarlandt (47) zijn broers en gepassioneerde boekverzamelaars. De een heeft de grootste verzameling Bordewijk-boeken van Nederland, de ander de grootste Giphart-verzameling.

Pagina’s tijdschrift: 130

Tekst van het artikel; In ban van…

Robert (49) en Hans Gaarlandt (47) zijn broers en gepassioneerde boekverzamelaars. De een heeft de grootse verzameling Bordewijk-boeken van Nederland, de ander de grootste Giphart-verzameling.

Er is nog iets wat de twee broers verbindt: het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Ferdinand Bordewijk (1884-1965) overleed en schrijver Ronald Giphart wordt 17 december 50. Beide broers werden aangestoken door hun lerares Nederlands, zij heeft ze literatuur leren lezen en waarderen. Terwijl Robert zich ging verdiepen in Bordewijk, ontwikkelde Hans een passie voor alles wat Giphart schrijft. Met zijn verzameling Bordewijk-boeken en ‘zijn’ Bordewijk Genootschap probeert Robert een gepast eerbetoon aan de schrijver te geven. Broer Hans ziet zichzelf meer als bewaarder van Gipharts erfgoed. Fans willen zij zichzelf niet noemen: ‘Wij doen niet aan persoonsverheerlijking.’

Hans Gaarlandt

‘Ik kreeg van mijn toenmalige vriendin mijn eerste Giphart-boek.’ Dat was in 1995 en nu is zijn verzameling boeken bijna compleet, die hij in tegenstelling tot zijn broer wel allemaal heeft gelezen. ‘En alles wat ik tot nu toe heb verzameld, is gesigneerd. ‘Hans bouwde een website rondom het werk van Giphart, dat fungeert als archief. ‘Maar ook alles wat ik nog wil hebben, staat op de site.’ Op die manier hoopt Hans zijn collectie compleet te maken. Giphart zelf helpt hem ook een handje door hem boeken toe te stoppen. ‘Het is handig dat “mijn” schrijver nog leeft en tijd in mij steekt. Hij nodigt me ook uit voor boeklanceringen.’ Het liefst zou Hans de biografie schrijven van Giphart. ‘Maar dat is wel een beetje raar voor iemand die nog leeft.’

Ronald Giphart

‘Jeumig wat veel!’ reageert de schrijver in eerste instantie op de verzameling boeken van Hans. Hans vraagt zich dan ook af of de schrijver niet tureluurs wordt van zijn verzameldrang, ‘maar Giphart vindt het wel leuk wat ik doe hoor’, Hans omschrijft Giphart als een erg sympathieke schrijver, die ontzettend betrokken is. Tijdens de fotosessie bij Giphart thuis komt de schrijver dan ook met een stapeltje boeken. ‘Heb je deze al?’ vraagt hij. Hans springt bijna een gat in de lucht; er zit werk bij waarnaar hij al heel lang op zoek is. ‘Nu ben je getuige van de pure passie van een verzamelaar,’ zegt zijn broer Robert.

Robert Gaarlandt

Robert heeft door de jaren heen veel bijzonder Bordewijk-materiaal verzameld: ‘Veel mensen komen bij mij langs om zijn werk in te zien. ‘Zijn drijfveer? De boeken van Bordewijk onder de aandacht houden. ‘Bordewijk moet meer gelezen worden!’ Want, zo meent Robert, Bordewijk inspireert nog steeds. ‘Kijk maar naar Karakter, veel schrijvers van nu verwijzen er nog naar.’ Daarom zet Robert zich met veel enthousiasme in voor het Bordewijk Genootschap waarvan hij voorzitter is, en dat dit jaar tal van literaire festiviteiten organiseert rondom Bordewijks vijftigste sterfjaar. ‘Maar ik zie mezelf in de eerste plaats als verzamelaar.’ Hij noemt zichzelf dan ook bibliofiel, die overigens stiekem niet alles uit zijn eigen collectie heeft gelezen.