Als scholier las ik voor mijn Engelse boekenlijst een boek van de ‘angry young man’ Kingsley Amis. Hij had een roman geschreven genaamd Jake’s thing, oftewel Jake’s geval. Het geval van Jake was de hoofdpersoon van het boek, waarbij ‘geval’ stond voor zijn penis. Probleem met het ding was: het deed het niet meer. Althans, plassen wel, maar overeind komen niet. Jake, een leraar aan de universiteit, kreeg er geen enkele opwaartse beweging meer in, wat nogal vervelend was. Voor hemzelf in de eerste plaats, maar bijvoorbeeld ook voor zijn vrouw, die ervan hield als het geval van haar man zijn werk deed. Ook bij andere vrouwen functioneerde Jake niet naar behoren. Jake’s huisarts onderzocht het geval en stelde vast dat Jake’s impotentie een psychische achtergrond had. Dat was niet zo verwonderlijk, want impotentie is vaak het gevolg van stress, moeizame verhoudingen met de (seks)partner, depressie of andere psychische klachten, en oververmoeidheid. In de roman moest Jake van zijn huisarts in therapie, waarna hij vele hilarische sessies bezocht van psychologen, psychotherapeuten en psychiaters die achter de oorzaak van zijn erectiele problemen probeerden te komen.
Als 17-jarige kwam het idee van erectiestoornissen op mij ongeloofwaardig over. Impotentie leek me iets voor oude mannen, die na een lang leven van gedane arbeid wat moeite hadden om hun ventiel nog helemaal op te blazen. Inmiddels weet ik dat dit totale onzin is.
Er zijn veel misvattingen over impotentie, en een daarvan is dat de kwaal alleen bejaarde mannen treft. Mannen hebben op latere leeftijd natuurlijk een grotere kans om niet meer optimaal te kunnen steigeren, maar ook onder de veertig jaar komt de afwijking wel degelijk voor.
Erectieproblemen kunnen het gevolg zijn van (overmatig) drank of drugsgebruik of – volgens recent Italiaans onderzoek – van een overconsumptie van pornografie, waardoor jongens zouden gaan lijden aan wat wetenschappers ‘seksuele anorexia’ noemen. Een andere belangrijke oorzaak bij jongemannen is een letterlijk verlammende faalangst.
Er is nóg een grote misvatting over impotentie: dat je maar het beste kunt afwachten tot de problemen vanzelf verdwijnen.
Wetenschappers noemen dat het slechtste advies denkbaar. Want één ding staat vast: hoe langer een erectieprobleem bestaat, hoe moeilijker het is om er iets aan te doen.
De tragikomische ontknoping van het boek van Kingsley Amis was – en excuus voor het spoiler alert – dat Jake’s huisarts er na uren van slap geouwehoer alsnog achter kwam dat het al die tijd een lichamelijk ongemak was geweest. Gewoon iets dat de dokter ‘meteen had kunnen oplossen. Laat het een les zijn voor elk geval dat zich aangesproken voelt.
Voor nog meer leesplezier, lees hier alle KIJK-columns van Ronald Giphart