Kinder-carnavalsoptocht in Dordt

Na afloop was maar één ding belangrijk: plassen!

Zoals wel bijna alle Dordtse kinderen zullen weten werd de afgelopen zaterdag de grote kindercarnavalsoptocht door Dordrecht gehouden. Kinderkrabbels was erbij en deed eraan mee. Onze tekenaar en kinderjournalist Ronald doet jullie hiervan verslag.

Carnaval
Door kinderjournalist Ronald

Bijna alle kinderen in Dordrecht zullen wel naar de grote Kindercarnavalsoptocht zijn zijn geweest! Maar als je nu niet kon komen omdat je bijvoorbeeld ziek was of je was verhinderd dan kan je hier nu lezen wat er allemaal gebeurde.

Vierde in de rij.

De groep Kinderjournalisten en de auto van Tante Joke met daarin Oom Taimat kregen een plaatsje als vierde in de lange stoet die om twee uur van het Paulusplein zou vertrekken. Maar goed en wel vertrokken we om half drie pas. Maar dat vonden wij en de kinderen die achter ons in de stoet stonden, dat waren de kinderen die verkleed waren al Wickie de Viking, niet zo erg. Veel Kinderjournalisten hadden hun fiets versierd en ook de auto van tante Joke hadden we een beetje versierd want dat was pas een idee van het allerlaatste moment dat Oom Taimat samen met Tante Joke mee zou rijden. Toen de stoet zich dan in beweging zette was het lopen en stilstaan. Daarom wisselde de Kinderjournalisten af en toe eens, dan ging de een op de fiets en dan weer de ander en ga zo maar door.

Tunnel

In de tunnel bij de Spuiweg moesten we wachten omdat de stoet aan het begin op de een of andere manier niet verder kon. In de tunnel was het een leven van jewelste. De muziek speelde allerlei liedjes en dat werd in de tunnel terug gekaatst. We dansten en hosten in de tunnel waar je normaal nooit mag komen op de echte carnavalsliedjes zoals “Leo je bent vannacht weer dronken geweest. Zak es lekker door, zak es lekker door. En Willempie”. Toen de hele stoet weer in beweging kwam deden we er zeker een half uur over om van de Spuiweg in het centrum te komen. Via de Voorstraat, waar we nu lekker mochten fietsen, het Bagijnhof, gingen we verder door de Sarisgang naar de Vest en toen zo naar de Spuiboulevard terug op weg naar het Minitheater. In het Minitheater zouden de prijzen worden uitgereikt aan de mooist verklede groepen en meisjes en jongens.

Plassen

Toen we bij de poort stonden hosten Oom Taimat en Tante Joke met alle Kinderjournalisten al zingende het Minitheater binnen. In de gang van het Minitheater bleven we even wachten omdat een paar kinderen moesten plassen. Maar om te plassen had je wel uithoudingsvermogen was het een drukte van jewelste.

Warm

Uiteindelijk hadden we elkaar dan allemaal weer teruggevonden en opgelucht gingen we de zaal binnen. De zaal zat net zo vol met volwassenen als met kinderen en het was er zo heet dat je dacht in een woestijn te lopen. Dan gingen we met z’n allen hossen beneden op het kleine vloertje op de muziek van de Merweboefjes die er lustig op los bliezen en werden afgewisseld door de carnavalsliedjes op de plaat. Al snel waren we de helft van de Kinderjournalisten kwijt die allemaal de andere kant uit hosten. En heet dat het was… pffffff het leek wel een hittegolf. Maar toen, na lang wachten had de jury haar keus bepaald en zouden de prijswinnaars bekend worden gemaakt.

Prijzen

Prins Krabberick de vijfde deelde de prijzen uit. In het totaal waren er 13 prijzen voor de verklede kinderen. Wij noemen er hier maar drie. Een van de prijzen was voor twee kleine kinderen van een jaar of drie die verkleed waren als Pebbles en Bambam van de Flintstones. Het meisje kreeg een pop en de jongen een mini tennisuitrusting. Ook vielen in de prijzen twee schattige kindertjes verkleed als indiaan. Ze waren ongeveer 5 jaar en zij wonnen een automatische hijskraan. De laatste winnares die we noemen was een meisje dat er uitzag als een van de Beatbandspelers uit TiTaTovenaar.

Groepen

Ook de groepen kregen prijzen. De school “De Kosmos” en het buurthuis “De Stoof” sleepten ieder een prijs weg. Ook E.B.O.H. viel in de prijzen en Sparta deelde in de vele prijzen mee. De wisselbeker werd dit jaar gewonnen door de carnavals familie Wolst. Dat waren dan de prijzen die wij hier noemen maar het waren er nog veel veel meer.