Kinderfeestje

Foodies magazine, januari 2016

Zes jaar geleden gaf mijn oudste zoon zijn allerlaatste kinderfeestje. We vroegen destijds wat hij het liefste wilde doen met zijn vriendjes en hij antwoordde: “Werken in een restaurant.” Dat was nog eens wat anders dan lasergamen, bowlen of wandklimmen.

Het was Rik de Jonge, de souschef van de illustere Utrechtse chef Jon Sistermans, die een lumineus idee had. Waarom kwam mijn zoon niet op een vrije zondagmiddag met wat vriendjes en vriendinnetjes helpen koken in zijn restaurant Wilhelminapark? Het bleek een even eenvoudig als subliem voorstel. Op een mooie zondag meldden veertien jongens en meisjes zich in de grote lege keuken van het restaurant, waar Rik hen in kokskleren opwachtte. Ook de grote baas Jon Sistermans, die in zijn leven twee Michelinsterren bij elkaar kookte, was voor de zekerheid toch maar even langsgekomen.

“Jongens, dit is nu een mes,” zei Sistermans dreigend, en hij hield een groot keukenmes in de lucht. “We willen vandaag geen afgehakte vingers, dus jullie gaan precies doen wat wij zeggen,” ging Rik verder, waarna alle kinderen een koksbuis kregen en aan het werk werden gezet.

Allemaal hielpen ze mee aan het vervaardigen van een door Rik bedacht driegangenmenu, dat bestond uit watermeloensoep met olijfolie, met gemarineerde rivierkreeftjes gevulde ravioli en een nagerecht van kroepoek met gestampte muisjes. In één middag wisten Jon en Rik een groep tieners warm te maken voor zaken die daarvoor onvoorstelbaar leken. Voor die tijdwaren de meesten complete gastrobeten, maar binnen een paar uur kregen ze respect voor ingrediënten en de onbegrensde mogelijkheden van het werken in een keuken.

Aan het eind van de middag dekten veertien kinderen een lange tafel in het midden van het restaurant. Toen volgde nog een hoogtepunt: de komst van hun ouders, die naar goed gebruik geacht werden hun kinderen op te halen van het feestje. Geheel onverwachts werden de ouders aan de lange tafel geplaceerd, om een driegangenmenu voorgeschoteld te krijgen. Als echte obers brachten de kinderen de borden naar hun gasten. Betere reclame voor gastronomie en ‘uit eten gaan’ was niet denkbaar.

Zes jaar later werkt dit feestje nog steeds door. Mijn oudste zoon werkt inmiddels, naast zijn opleiding, als kok in de keuken van… Rik de Jonge. Koken, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.