Labneh

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: yoghurtdip (v)

Land van herkomst: Libanon

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 24 uur wachttijd)

Labneh, te vergelijken met onze hangop, komt oorspronkelijk uit Libanon en is een vast onderdeel van mezze. Het gerecht is echt te simpel voor woorden, het enige dat je nodig hebt is tijd. Je kunt er eindeloos mee variëren. Wij eten het meestal in combinatie met pitabrood en frisse rauwkost en kruiden, maar als dessert kan ook, met vers fruit, pistachenootjes en natuurlijk de onvermijdelijke granaatappelpitjes…

INGREDIËNTEN:

  • 450 ml schapenyoghurt
  • 450 ml volle yoghurt
  • ½ tl zeezout
  • ½ komkommer, in blokjes gesneden
  • 1 tomaat, in stukjes gesneden
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • goede olijfolie
  • za’atar
  • handje fijngesneden verse kruiden zoals lavaskruid, oregano, tijm, peterselie

BEREIDINGSWIJZE:

Meng in een kom de beide yoghurtsoorten met het zout. Bekleed een zeef met een dunne doek (wij gebruiken een theedoek) en laat die op een kom steunen. Schep het yoghurtmengsel erin en zet 24 uur in de koelkast. Giet de kom waarin het vocht druipt tussendoor leeg. Schep de labneh uit de doek en smeer hem uit over een mooi bord. Garneer de labneh met de komkommer, de tomaat en de lente-uitjes. Schenk er wat olijfolie over en strooi er de za’atar en de verse kruiden overheen. Lekker met pitabroodjes of Libanees brood.