Let’s talk about scent

Kijk Magazine februari 1999, nummer 2

Jaren geleden werkte ik als ‘spoelie’ in een Argentijns grill-restaurant. Ik heb eerder beschreven (om precies te zijn in mijn laatste boek) hoe het in de spoelkeuken mijn taak was om geregeld mijn blote arm in een monstrueus apparaat genaamd ‘de vetput’ te steken om de dikke prop die de afvoer verstopt hield te verwijderen. Het vervelende was dat ik altijd degene was die met zijn vingers in het gestolde vet mocht peuren en ook was vervelend dat dit vet naar bedorven kots rook. Een geur die nog uren aan mijn arm bleef kleven, hoe vaak ik die ook waste. Gelukkig gebeurde het niet iedere avond dat de vetput overstroomde.

Nu had ik in die tijd een relatie met het prachtige meisje S., met wie ik (we waren nog studenten, dus we konden op kosten van de hardwerkende samenleving iedere dag uitslapen) vaak afsprak om na het werk nog ergens iets te drinken (zeg maar een redelijk behoorlijk tamelijk opmerkelijke aanzienlijke hoeveelheid bier of wijn. Omdat ik natuurlijk niet als een zichzelf onderschijtende zwerver wilde ruiken, verzorgde ik me altijd goed voordat we een nicotine-zwanger en ademklam café betraden.

Het werk in de spoelkeuken was zwaar en dus zweette ik hevig, maar na me te hebben gewassen, besprenkelde ik me meestal met een dure aftershave. Toen S. een keer bij me zat in ons personeelshok (dat zo mogelijk nog meer stonk dan de vetput) en zag dat ik me weer wilde bepotelen met Anthaeus, Davidoff Cool Water of Hugo Boss, zei ze: “Doe dat maar niet. Ik vind aftershave niet zo prettig.”

“Maar dan ruik ik naar zweet…” riep ik, waarop S. me totaal wist te verbluffen door te antwoorden: “Ja, lekker. Ik hou erg van een beetje zweetlucht bij een jongen. Dat vind ik echt opwindend.” Ze maakte hierbij hetzelfde geluidje dat Famke Jansen maakt in Goldeneye, wanneer ze een man tussen haar getrainde benen heeft verbrijzeld. Uiteraard heb ik in he bijzijn van S. nooit meer een geur opgespoten, al vond ik haar eigenlijk een beetje een viezerik. Wie houdt er nu van zweet?

Nooit meer barbecuen

Alle vrouwen, heb ik inmiddels begrepen uit het boek Verborgen verleider (geschreven door onder anderen de helaas vorig jaar overleden Piet Vroon). In mannenzweet zitten feromonen en deze stoffen hebben invloed op de stemming van vrouwen. Verborgen verleider geeft een aantal mooie anekdotes over zweet en erotische opwinding. Over mannen bijvoorbeeld die tijdens het dansen een zakdoek tussen hun oksels klemmen, om deze druipende doek later te kunnen aanbieden aan de vrouw van hun keuze (die zich dan helemaal bedwelmd aan die mannen overgeeft).

Sinds ik voor KIJK werk, krijg ik geregeld geinige artikelen opgestuurd met leuke onderzoeken uit de hele wereld. Zo stond er in het Engelse blad Focus een berichtje over een onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper Alan Hirsch die verbonden is aan het Geur & Smaak Behandelings- en Onderzoeksinstituut te Chicago. Hirsch legde een aantal vrouwen in een stoel, liet hen een aantal geuren ruiken en mat ondertussen de doorbloeding van hun vagina’s (wat ze al niet verzinnen om vagina’s te kunnen onderzoeken, die wetenschappers). Wat bleek? Vrouwen krijgen geen opgewonden gevoel van de aftershaves van mannen (al vinden ze die volgens Verborgen verleider wel lekker ruiken).

Heb ik me daar jarenlang ongans voor geschoren? Ook werden vrouwen niet opgewonden van kersen, noch van op houtskool geroosterd vlees (hoe je erop komt om te meten of vrouwen hier geil van worden vind ik op zich al een afwijking, maar goed). Nooit meer zal ik de barbecue bedienen, ik zweer het. Maar waar krijgen vrouwen wel een natte plasser van? Ik zal de antwoorden maar meteen geven, want raden heeft weinig zin. Vrouwen worden opgewonden van komkommer (van de geur van komkommers dus, hè, al brengt de vorm van de komkommer misschien een conditioneringsreactie teweeg), vrouwen vallen op babypoeder en een bepaald snoepje met zoete likeur. Deze geurstoffen zorgen ervoor dat de vagina, aldus Hirsch, dertien procent meer doorbloed raakt. Ook lavendel doet bloeden.

Babypoeder: succes verzekerd

Volgens de wetenschapper is het mogelijk dat sommige geuren bij vrouwen beelden oproepen die de aanvankelijke argwaan voor een man doen afnemen en haar meer ontvankelijk maken voor sex. Ook zouden sommige geuren een link leggen tussen twee hersendelen die verantwoordelijk zijn voor geilheid. Mannen werden trouwens ook door Hirsch onderzocht, maar de resultaten waren compleet anders. De zwellichamen in de penis van zijn proefpersonen (drie per man om precies te zijn) raakten nog het meest gevuld van… schrik niet: pompoentaart.

Dus afsluitend een tip voor iedereen die binnenkort op liefdesoorlogspad gaat: spuit geen deodorant, parfum of afterbalsem op, maar smeer je in met pompoentaart als je een meisje bent, of besprenkel je met babypoeder of het sap van een komkommer als je een jongen bent (homosuele voorkeuren overigens even terzijde gelaten). Succes verzekerd, al moet je beminde natuurlijk niet verkouden zijn, hoewel een chronische verkoudheid zou kunnen duiden op grote sexuele verlangens, aldus Verborgen verleider, maar dit moeten jullie zelf maar nalezen.