Liefde is het antwoord op de verwarring

Algemeen Dagblad, 25 oktober 2005

Stel dat ik op deze plek voor meer liefde in Nederland zou pleiten, zou dat uitmaken? Zou iemand zich daar iets van aantrekken? Zondagavond werd Freek de Jonge door Pauw & Witteman ondervraagd in hun Woestijnruiters. We zagen eerst een hilarische scène uit Freeks nieuwe tv-programma (Freek) kortgehouden (vanaf vrijdag).

Freek staat stil bij een parkeerautomaat. Er komt een Marokkaans jongetje aanrijden, dat zijn skeltertje tegen de schenen van Freek parkeert. Freek schopt de skelter. ‘Respect!’ roept het jongetje, waarop Freek hoos uitlegt dat respect een uit Amerika overgewaaide lege term is van rappers die elkaar doodschieten. Het gaat niet om respect, maar om liefde’. Respect is elkaar geen geitenneuker noemen, bij liefde accepteer je elkaar volledig.

“Moralisten moeten voor het hoogste gaan,” antwoordde Freek op de vraag of liefde echt het antwoord is op de verwarring waarin Nederland zich lijkt te bevinden. “Het is een waarde die onder enorme druk staat. Wie moeten er nog liefde prediken? Misschien wel de cabaretiers en kunstenaars.”

Het zou erg makkelijk zijn om deze uitspraak honend te ridiculiseren, en Freek gezien zijn verleden mede verantwoordelijk te houden voor het cynisme van de huidige tijd. Toch voel ik hem wel na. Liefde, meer tolerantie, minder haast, minder lawaai en meer aandacht voor elkaar. Het moet in godsnaam ergens worden gepredikt. Zegt het voort.